1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Együtt zenél fiatal és idősebb

Harmadik alkalommal szervezett dr. Kispál Gyula Dzsessztalálkozót Tiszakécskén. A mikrobiológus orvos kedvenc zenésze Szabó Gábor. Együttesével a Ramblerrel, csak az ő számait játssza.

 

A több mint négy órás koncertre ingyen mehettek be az érdeklődők. Ennek a fő oka az volt, hogy a szervezők az szerették volna, ha minél többen hallgatják, látják a fellépő zenészeket. Így sem lehet azt mondani, hogy fél ház volt a művelődési központ nagytermében, de akik ott voltak, azok remek együtteseket láthattak, hallgathattak. Elsők ént a törökszentmiklósi Stelli, Szombati gitárduó lépett a színpadra. Szinte minden szám eljátszása után vastapssal jutalmazta őket a közönség. A Jumbo Brass Band a Ramblerrel kiegészülve igényes zenét játszott. A két zenekar több tagja is tiszakécskei. A Jumbo Brass Band vezetője Dömötör Tibor zenetanár, aki több tehetséges fiatalt vett maga mellé együttesébe. A Rambler élén Kispál Gyula áll, ők csak Szabó Gábor műveket játszanak. Fellépett még a ceglédi Petrik G. Band, amely a város legismertebb zenekara. Vezetője Petrik Gábor szintén orvos. Őket követte a Vajdaságból érkező trió, melyben Almási Enikő énekelt, Hegyi Viktor basszusgitáron, Kurina Kornél pedig gitáron játszott.

Városunkban kevesen vannak olyanok, akik a dzsessz rajongói, mégis próbálkozom koncertekkel, hogy ezt a zenét is megkedveljék az emberek – mondja Kispál Gyula. Olyan zenekarokat próbálok meghívni, akik igényes zenét játszanak. Előre feltérképezem azt, hogy kit fogok megkérni arra, hogy jöjjön el Tiszakécskére. Kigondolok egy koncepciót, hogy ha több fellépős a koncert, akkor milyen formába öntsük. Az elején egy duó, vagy egy szólista lép fel, a végén pedig egy rutinosabb, zeneileg magas szinte álló együttes. A modern dzsesszre nem lenne igény, éppen ezért dzsessz rock és különböző könnyebb műfajok képviselőit szoktam hívni. A Ramblerrel csak Szabó Gábor életművéből adunk elő számokat. Az ő zenéje olyan, amit el tudunk játszani. Mi amatőrök vagyunk, nem képzett dzsessz zenészek, csak hobbi szinten játszunk, ezért is választottuk Szabó Gábor műveit. Nálunk és a Jumbo Brass Bandben is együtt játszik fiatal és idősebb egyaránt. Ez azért van, mert a fiatalok nyitott szemléletűek. Több tagunk is szereti a rockot, játszottak is korábban olyan együttesekben, ahol azt a műfajt követték, de ezt a zenét is szeretik. Van, aki könnyen át tud állni az egyik műfajról a másikra, míg másoknak nehezebben sikerül. Mi szerencsésen megtaláltuk egymást.