1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Fát ültettek, oklevelet adtak át

A megyei önkormányzat Tiszakécskén tartotta közgyűlését. A napirendi pontok előtt a megyei értéktárba felvett értékek oklevélét adták át.

 

Első alkalommal tartotta közgyűlését a kisvárosban a megyei önkormányzat. A napirendi pontok megtárgyalása ellőtt a megyei értéktárba felvett oklevelek átadására került sor. Tiszaalpárról hat érték került felvételre: Tiszaalpári Árpád-kori rekonstrukció, Bársony Mihály munkássága, Tiszaalpári Holt-Tisza és az Alpári rét, Tiszaalpári kosár- és vesszőfonás, Jótanács anyja római katolikus templom, Kádár Lajos népi író munkássága. Az oklevelet Rideg László a megyei közgyűlés elnöke és Szántó István a bizottság elnöke adta át dr. Vancsura István polgármesternek. Tiszakécskéről két érték került felvételre. A kékfestő tevékenység és Kovács Miklós helyi kékfestő életműve, valamint a Kerekdombi Termálfürdő. Rideg László egy olyan képet is átadott Kovács Mikósnak, amely eddig a megyeháza falát díszítette és az idős mestert ábrázolja. Ezt követően kezdődött el az érdemi unka.

Közgyűlés után a Föld Napja alkalmából a politikusok kisvonattal, a helyi iskola diákjai pedig kerékpárral a helyszínre érkezve, megtisztították a szeméttől a Lübbecke-ház körülötti parkot. Ezután Tóth János polgármester, Rausch Sándor alelnök és Kovács Ernő kormánymegbízott közösen egy tájhonos fát ültetett el a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Tiszakécske együttműködésének szimbólumaként. A programot a Tiszakécskei Pacsirták zenés műsora zárta.

A művelődési központ előtti rész a Bács-Kiskun Megyei Garabó vásárnak adott otthont a nap egésze folyamán. Az érdeklődők megtekinthették a kiállított megyei és települési értéktár páratlan szépségét és gazdagságát, megkóstolhatták a helyben sütött, kiskunsági kemencés kenyérlángost, és szemezgethettek a helyi kézműves mesterek és térségi gazdák portékái között.