1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Olivér gyógyítását segítették

Jótékonysági délutánt szervezett a lakiteleki önkormányzat az öt és fél éves Fekete Olivér gyógyításának megsegítésére. A kisfiú születésétől fogva súlyos betegségben szenved, az orvosi költségek már meghaladják a család anyagi lehetőségeit.

 

Olivér oxigén hiánnyal született. Az első 24 órában hatszor éleztették újra. Minden egyes újraélesztés egy-egy agyvérzéssel járt, ami azt jelentette, hogy teljes agyra való agyvérzést kapott. A kisfiú önállóan ülni, állni nem tud, gurulva, alsó kartámasszal is nehezen közlekedik a feszes izmai miatt. Értelmi szintje középfokú értelmi fogyatékos, de számol, meg tudja mondani szülei nevét, és új szavakat is használ. Nehezített az önkifejezése, a mozgása lassúbb az átlagos ilyen korú gyerekekénél. Az elmúlt év szeptemberétől Csongrádra jár speciális óvodába. Elengedhetetlenül szükséges volt az, hogy Olivér mélyizmait fellazítsák. Magyarországon erre sajnos nincs lehetőség.

Az önkormányzat már szervezett egy alkalommal egy jótékonysági színházi előadást a Bugaci Tanyaszínház közreműködésével. Az akkor összejött pénz sokat segített abban, hogy az első műtéteket végrehajtsák a kisfiún. Szombaton délután gyerekeknek szóló műsorral várták az érdeklődőket és segítőket. Lehetett ugráló várban játszani, a Vita Boksz jóvoltából gyümölcs italokat kóstolni, lufit hajtogatni. A Mosolyra Hangolók vidám műsorral kedveskedtek a gyerekeknek. Közel tíz mázsa összegyűjtött műanyagkupakot is átvettek. Az ebből származó bevétel is Olivér gyógyítását szolgálja majd. A támogató jegyekből közel ötszázezer forint gyűlt össze. A délután folyamán vért is lehetett adni. Negyvenhárman éltek a lehetőséggel, és segítettek ezzel embertársaikon.

A nap sztárvendége Hevesi Tamás énekes volt, aki ingyen vállalta a fellépést és még útiköltséget sem fogadott el. A koncert előtt Olivér édesanyja Pénzes Xénia és nagymamája Pénzes Zsuzsanna megköszönték a segítséget. Amint azt Zsuzsanna elmondta, Olivért egy héttel korábban megműtötték, harmincegy helyen vágták fel az izmait. A műtétet nem tudták volna végrehajtani, ha nem kaptak volna korábban segítséget. Az operáció után szükség van rehabilitációra. Ez idő alatt meg kel tanulnia ülni, állni, járni, enni. Ez viszont többe kerül, mint maga a műtét, de a kettő egymásra épül. Magyarországon százezer gyerek szorul ilyen kezelésre, amire nincs állami támogatás. Éppen ezért hálásak a segítségért. Zobokiné Kiss Anita polgármester arról beszélt, hogy a szülők mindent megtettek annak érdekében, hogy a gyermekükön segítsenek. A pénzük azonban elfogyott, ezért úgy gondolta, hogy az önkormányzatnak is segítséget kell nyújtania. A kezdeményezés mellé sokan melléálltak. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik Olivér gyógykezelése érdekében valamilyen segítséget nyújtottak. Hevesi Tamás szenzációs koncertet adott, a közönség felállva, tapsolva köszönte meg előadását.

Felajánlások a következő bankszámlára küldhetők: Fekete Olivér, Lakiteleki Takarékszövetkezet, 52000018-15076177 IBAN: HU23 5200 0018 1507 6177 0000 0000 SWIFT: TAKBHUHB. Elérhetőségük: 6065, Lakitelek, Ifjúság útja 4. Telefon:+3630/6879-750