1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Természetismereti tudásukról adtak számot

Régiós természetismereti vetélkedőt tartottak Tiszaalpáron általános iskolák diákok számára. A megmérettetésen huszonkét csapat vett részt.

 

Ez volt már a tizenhatodik természetismereti vetélkedő, melyen három megye – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád –általános iskoláskorú tanulói vettek részt. Négy harmadik-negyedik osztályos, nyolc ötödik-hatodikos, és tíz hetedik-nyolcadik osztályos csapat vetélkedett, a helyezésekért. Hulladékból hasznos tárgyakat kellett készíteni, ezzel nevezhettek a versenyre – mondta dr. Halász Mátyásné tanárnő, a program főszervezője. A feladatok közül kiemeltük Tiszaalpár nevezetességeit, köztük a skanzent. Az Árpád-kori településekről, a kosárfonásról is számot kellett adniuk a gyerekeknek. Szerepeltek még a feladatok között az év élőlényei: a mezei szil, a haris, a denevér, a compó, a lila pereszke, a mocsári kockás liliom, a mezei tücsök, amelyek mind egy-egy állomást tartalmaztak. A kedvezőtlen időjárás miatt sajnos nem tudtunk kimenni a szabadba. A Kiskunsági Nemzeti Parkról az informatikai teremben történt a vetélkedés, ahol a számítógépen látták a csapatok a megoldandó feladatokat. A kísérő tanároknak kétféle programot ajánlottunk. Az egyik a kosárfonás megtekintése a Czinege Manufaktúránál, a másik csónakázási lehetőség a Holt-Tiszán. Rajzkiállítást is hirdettünk iskolánk tanulóinak: Az év élőlényei címmel. Több mint száz alkotás készült, amit a hozzánk érkező vendégdiákok értékeltek. Ennek az eredményét a Madarak és Fák Napján fogjuk kihirdetni.

A megnyitó alkalmával helyi harmadikos és hetedikes diákok Minden a Föld körül forog címmel adták elő műsorukat. Rajtuk kívül az énekkarosok is szerepeltek. Felkészítő tanárok: Bondár Enikő, Ivicz Lázárné, Szőke Éva és Barcsik Edit.

Eredmények, 3-4. osztályosok: 1. Kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Iskola, 2. Szentkirályi Általános Iskola, 3. Tiszakécske Móricz Tiszabögi tagozata. 5-6. osztályosok: 1. Szentkirály, 2. Tiszakécske-Tiszabög, 3. Orosháza Székács József Evangélikus Iskola. 7-8. osztályosok: 1. Szentkirály, 2. Katona J. Gimnázium Kecskemét, 3. Tiszakécske-Tiszabög.