1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 9 °C
  4. |

Sikeres Helyi Termék Ünnepet rendeztek

A Helyi Termék Ünnepek történetének legsikeresebb rendezvényét zárta az eseményt szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Kecskeméten. A gasztronómiai esemény méltán érdemelte ki a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. közös szakmai értékelése alapján a Gasztroélmények Éve 2016. ajánlását.

 
 

Az esemény a hagyományőrzés és a tanyai termékek, kézműves portékák bemutatása, vására jegyében telt Kecskemét főterén. Sokszínű hagyományőrző programok színesítették a két napos rendezvényt. Mintegy 10 település 25 kulturális csoportja mutatkozott be folyamatosan, a Nagytemplom mellé felállított színpadon, köztük 11 táncos csoport, a többi énekes-hangszeres fellépő volt. Mi sem jelzi jobban a látogatók jó hangulatát, mint hogy szívesen vettek részt a játékos műsorokban, de a szombati táncház is fergeteges hangulatúra sikeredett. Nagy sikere volt a Madzag Bábegyüttes Lúdas Matyi című műsorának. Az esti főműsorok szintén elnyerték a nézők tetszését. Szombaton a népszerű Tárkány Művek koncertjét hallhatták, vasárnap a sepsiszentgyörgyi Minestrone Band zöldségekből készített hangszerekkel adott interaktív koncertet, mely igazi kuriózum volt a rendezvény palettáján. Mindkét napon Varga Mihály bugaci kecskedudás mesemondó volt a házigazda, aki maga is megszólaltatta hangszerét.

 
 

A Helyi Termék Ünnep azért elsősorban a térség termelőiről szólt, akik szép számmal kínálták áruikat. Ötvenhét kiállító asztaláról válogathattak a látogatók a termelők, kézművesek portékáiból. A tanyai termék vásárban lehetett kapni fürjtojásból-, tehén- és kecsketejből készült termékeket, sertés füstölt húsárukat, lekvárokat, szörpöket, pástétomokat, zöldségkrémeket, mézet és mézeskalácsot.

 

Meg lehetett csodálni a foltvarrott, horgolt, hímzett textil termékeket, szőtteseket, egyedi ékszereket, fa- és bőrárukat, kecsketejes szappanokat, kerámiákat, cserépedényeket, csuhédíszeket... A két nap elteltével elégedetten mentek haza árusok és vevők egyaránt.

Kísérő programok sokasága kínálta a szabadidő eltöltését a jó időben. Íjászat, lovas kocsikázás, népi kismesterségek bemutatója, ingyenes kézműves foglalkozások, állatsimogató garantálta minden korosztály részére a kellemes időtöltést. A népi játékokat is kipróbálhatták az ifjabbak a Szivárvány Játéktár jóvoltából. A csillagászati játszóházat a Kecskeméti Planetárium munkatársai szervezték. Érdekes színfoltja volt a Kossuth térnek Kunszállás, Fülöpjakab és Jakabszállás települések „Falvak éjszakája” kiállítása egy jurtában.

Kiemelt programként a Bács-Kiskun Megyei Értéktár is bemutatkozott, kapcsolódva a Helyi Termék Ünnephez a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának szervezésében.

A rendezvény ideje alatt izgalmas kvízjátékban vehettek részt a látogatók, akik a helyi termelők és kézművesek termékeiből összeállított ajándékcsomagot nyerhettek.

A sikeres Helyi Termék Ünnep után az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület már a következő programjára készül. Június 17-19 között második alkalommal rendezi meg az Országos Tojás Sokadalmat Kecskeméten.