1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Új helyre költözött az emlékszoba

Kádár Lajos népi íróra emlékeztek, aki a településen, 120 évvel ezelőtt született. Az emlékszobáját új helyre, a könyvtár épületébe költöztették.

 

Ünnepi műsor keretében emlékeztek meg Tiszaalpáron, a nem régen felújított könyvtárban Kádár Lajos íróra, születésének 120. évfordulóján. A megjelenteket Kővágóné Kálmán Klára tanárnő köszöntötte, többek között Fábiánné dr. Szenczi Ibolyát, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság alelnökét, és a település vezetőit. Dr. Vancsura István polgármester megnyitó beszédében elmondta, hogy Kádár Lajos tizenhárom könyvet és száz novellát írt. Fábiánné dr. Szenczi Ibolya Kádár Lajos életének, munkásságának és műveinek avatott ismerője. Vallja, hogy a népi írónak egyéni ízeket, színeket adó munkásságának helye van a magyar irodalomban. 2010-ben jelent meg Kádár Lajos élete és munkássága a népi írói mozgalom tükrében című könyve, mely a népi írók eddig ismeretlen levelezéseit, dedikációit is tartalmazza. A könyv felvillantja az eddig ismeretlen Tücsök Mozgalmat, melynek Kádár Lajos volt a vezetője. A Csongrád város irodalmi öröksége című kötetében szintén helyet kapott Kádár Lajos azon neves irodalmárok között, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz.

A korábban más helyen lévő Kádár Lajos emlékszoba kiállítás a könyvtár tetőterébe költözött, amit ezúttal nyitottak meg az érdeklődők előtt. A kiállítás anyagát az író özvegye által adományozott kiadványok, használati tárgyak, valamint a Keserű Ferenc tanár által összegyűjtött anyagok és könyvek képezik.

Az ünnepség keretében közreműködtek a helyi óvodások és iskolások, a Bársony Mihály Népdalkör tagjai, valamint a tiszakécskei Móricz Zsigmond Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.