1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

A harmadik helyre fújták magukat

Lengyelországban nemzetközi fúvószenekari versenyen vett részt a Lakiteleki Tűzoltózenekar, és az előkelő harmadik helyen végzett. A legjobb külföldi zenekari címet is megkapták.

 

Lengyelországban, pontosabban Kozy városában lépett fel az elmúlt hétvégén a Lakiteleki Tűzoltózenekar. A két napos rendezvényen tizenhét zenekar mutatta be tudását négy-négy alkalommal. Ez alapján döntötte el a szakértő zsűri, hogy ki milyen helyezést ért el. Első alkalommal színpadi zenét mutattunk be, maximum húsz percig lehetett játszani – mondta Szőke Ferenc karmester, hazaérkezésük után. Ezt követően a város főterén az összes zenekar együtt játszott, két lengyel darabot. Másnap egy gyepshown kellett részt venni, aminek az volt szépséghibája, hogy fordítási hiba miatt nem tudtuk, hogy ilyen is lesz. Öt percünk volt arra, hogy a koreográfiát megtanuljuk, míg mások egy évig készültek rá. Így sem lettünk utolsók, mert néhányan még mögöttünk végeztek. A tanulság az volt, hogy érdemes ilyenre is készülni, mert Lengyelországban ez hagyomány és komolyan veszik. Vasárnap este is volt még egy fellépésünk. Összesítésben bronz diplomát szereztünk és a legjobb külföldi zenekar címet is elnyertük. Nagyon népszerű a lengyeleknél a fúvószene, állami támogatással működnek a zenekarok, egy-egy művelődési ház keretein belül. Ruhában nem maradtunk el tőlük, mert jól mutatott a piros kabátunk és fekete nadrágunk, de hangszerek tekintetében más volt a helyzet. Ők szenzációsan jó hangszereken játszottak. A gyepshow alkalmával más ruhát viseltek. Egyforma volt a napszemüvegük, a cipőjük, de még a zoknijuk is, amin rajta volt az együttes neve. Ügyelnek az ilyen apró részletekre is. Mi elsősorban tanulni mentünk ki, és sokat is tanultunk. Azt azért el kell mondani, hogy zenei tudásban nem maradtunk le tőlük, pedig mi még csak négy és fél éve alakultunk. Az ottani együttesek 15, 20, sőt olyan is volt, amelyik már negyven éve alakult. Természetesen nem olyan öregek voltak a zenekar tagjai, de a hagyományok és a zenei táplálkozás sokat jelent. A játszásban és a zenélés profizmusában azonban nem maradtunk le senkitől sem.

Szőke Ferenc elmondta még, hogy büszke zenekarára, hiszen a felnőtteken kívül általános és középiskolás diákok is szerepelnek benne. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítette a kiutazásukat. Mint mondta, példamutató volt az összefogás ezzel kapcsolatban, segítség nélkül ugyanis nem tudtak volna kiutazni.