1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Legendák és mondák nyomában, Erdélyben

A Határtalanul pályázat keretében negyvenegy hetedik osztályos tiszaalpári diák vett részt tanulmányi kiránduláson, Erdélyben, június egy és öt között, 1 514 000 Ft-os támogatás segítségével.

 

Öt pedagógus valósította meg a programot: Dr. Halász Mátyásné és Bondár Enikő osztályfőnökök, valamint Maróti Pál, Endre Mihály és Miskolczy István. A pályázat előkészületének időszakában irodalom, történelem és informatika órákon tanultak ennek a tájegységnek a történelméről, irodalmáról, készítettek a gyerekek power point bemutatót az olvasott legendákhoz. Erdélyi vetélkedőn vettek részt, ahol csapatokban mérték össze tudásukat. Fényképalbumot, gondolattérképet, társasjátékot is készítettek.

Alapos tudással felvértezve indultak útnak, ahol sokszínű, változatos programok vártak rájuk. Ellátogattak Aradra, Máriaradnára, Déva várát is meghódították, és megismerték a Szent Ferenc Alapítvány árva gyerekeinek életét. Fehéregyházán, „Petőfi sírjánál” elszavalták a Nemzeti dalt, Székelykeresztúron megnézték a „Petőfi körtefát” is, ahol a költő utolsó versét írta. Kisbaconban meglátogatták a helyi magyar iskolát, ahol kis műsorral kedveskedtek az ottani diákok. A tiszaalpári diákok pedig a Nemzeti Összetartozás Napjára készült műsor részletével viszonozták kedvességüket, ajándékba adtak egy nemzeti színű zászlót is Tiszaalpár nevével. Benedek Elek házában dédunokája, Szabó Réka segített feleleveníteni a nagy író, mesemondó emlékét. Majd megtekintettek egy vízimalmot, egy mesekiállítást és a papi lakban ebédeltek. Gyergyószárhegyen a helyi néptánccsoport szervezésében táncházban mozogták ki magunkból a feszültséget. Csíksomlyón borvizet kóstoltak, a Békás- szorosban túráztak, a Gyilkos-tó legendáját a tóparti séta közben elevenítették fel. Megkoszorúzták Tamási Áron és Orbán Balázs sírját is, Korondon meglátogattak egy népművész fazekast, aki elmesélte és bemutatta nekik a mesterség fortélyait. Hazafelé megálltak a Király-hágón és gyönyörködtek a csodás panorámában, Erdély kapujában.

Tanulmányi kirándulásuk fénypontja a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonában a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából bemutatott műsoruk volt. A középpontjában a magyarság, az összetartozás, a nemzeti megbékélés és a hazaszeretet gondolata állt. Táncok, versek idézték fel az elcsatolt területeken élő magyarság földrajzi és kulturális értékeit. Az idős, tőlünk távol élő nénik és bácsik szemében csillogó könnycseppek, a szeretetteljes ölelések, a székely és a magyar Himnusz közös éneklése a legnagyobb dicséret volt számukra. Itt értették meg, mit is jelent magyarnak lenni, a magyar nemzethez tartozni. Örömükre szolgált, hogy műsoruk egyik részlete az M1 Híradójában is bemutatásra került.

Hazaérkezvén diáktársaiknak és a szülőknek is nagy sikerrel mutatták be műsorukat. Iskolai témanapot tartottak, melynek keretében kiállítást rendeztek be fotókból és az elkészült munkákból. Tanórákon Erdéllyel, Erdély történelmével, irodalmi gyöngyszemeivel, az ott lévő természeti csodákkal ismertették meg társainkat. Az alsó tagozatosoknak táncházat tartottak.