1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

„Kicsik és nagyik..” program az erdei iskolában

Július 13-án nagy élményben volt részük a lakiteleki Szivárvány Óvoda nagycsoportosainak a Tőserdei Erdei Iskolában. A Kiskunsági Nemzeti Park szervezésében a Gondozóház idős lakói és az óvodások remek programon vehettek részt.

 

Az ovisok Török Mihály lovas kocsijával érkeztek a helyszínre, ahol Bártol Réka a Kontyvirág Erdei Iskola vezetője, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa fogadott bennünket. Hamarosan megérkeztek az idősek is, akik örömmel köszöntötték a cserfes, izgő-mozgó ovisokat. Rövid kis ismerkedés és hűsítő elfogyasztása után megkezdődött a közös foglalkozás. Réka sok-sok kérdést tett fel a gyerekeknek, akik meglepően jól tájékozottak a bogarak életéről. A sok udvari bogárgyűjtögetésnek meg lett az eredménye, hiszen tudták a választ a feltett kérdésekre: „Hány lába van a bogaraknak? Mi fedi a testüket? Milyen testrészeik vannak? Milyen bogár fajtákat ismerünk? A gyerekek felismerték többek között a katicabogarat, szarvasbogarat, cserebogarat, bodobácsot, legyet, szitakötőt, lepkét, méhecskét. Az ovisok szemében a bogarak érdekes, aranyos állatok, az idősek azonban csodálkoztak ezen, szerintük a bogarak csípnek, kárt okoznak, lepik az ételeinket. Mindenkinek tetszett, amikor Zsombort varázsolta Bártol Réka bogárrá. Lett hat lába, potroha, páncélja, szárnya, csápja és óriási nagy szeme.

A beszélgetés után Pulai Sanyi bácsi a méhek életéről tartott érdekes előadást, amelyből kiderült, hogyan gyűjtik a méhecskék a nektárt, hogyan lesz abból méz, miből készül a propolisz, hogyan él egy-egy méhcsalád, hogyan dolgoznak szervezetten, mint egy vegyi gyár munkásai. A nap legizgalmasabb része a virágpor és a nektár begyűjtése volt. Az ovisok, mint igazi szorgos méhecskék hordták a természet kincseit a kaptár őreinek, akik ezen a napon az idősek voltak. A virágport óriási csipeszekkel, a nektárt kicsi fecskendővel lehetett begyűjteni, és beszállítani a „kaptárokba”.

A fáradságos munka után érdekes színezők közül válogathattak az óvodások, melyet már az óvodában színeztek ki, ahol a finom ebéd és a délutáni pihenés várta a gyerekeket. Köszönjük a lehetőséget a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozóinak és Móczáné Tombácz Editnek a Gondozóház munkatársának.

Gulyásné Szabó Gizella óvodapedagógus