1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Padkaporos bál a népzenei táborban

Harminckettedik alkalommal rendezték meg a népzenei tábort Tiszakécskén, a Tisza Folk Alapítvány támogatásával és szervezésével. A több mint egy hét alatt, közel százan élvezték a népzene és a néptánc hangulatát.

 

A mostani témánk a padkaporos bált volt, ami a Dél-Alföldre jellemző. A város hagyományait, az ide köthető viselettől a népzenéig szeretnék felújítani, frissíteni és továbbadni a fiataloknak – mondta Csüllög Edina táborvezető. Ez még csak a kezdet, de Zoboki Józsefné Ilonka néni gyűjtéséből már sok hasznos dolgot kaptunk. Egy csokrot be is mutattunk a gála műsorunkban, amit Havai Viktória állított össze. Szeptembertől a zenei iskola keretében tovább akarjuk vinni ezt a témát, ami egész éves munkára fog épülni. A népzenét, a citerát szeretnénk ezzel még jobban fellendíteni Tiszakécskén.

A mostani táborban összesen tíz csoportban foglalkoztak szakemberek a jelentkezőkkel. Volt citera, vonós hangszer, néptánc és énekes foglalkozás. Naponta minimum hat órát gyakoroltak a csoportok, esténként pedig különböző programokat tartottak. Volt bábszínház, előadás a gyergyószentmiklósi citera muzsikáról, Vojtonovszki Sándor és Kovács Judit előadásában. Megismerték a tekerőt Balogh Boldizsár tolmácsolásában. A negyedik este a táncosok bemutatóját láthatták a táborlakók. Film klubot is tartottak, ami új volt, mert eddig ilyenre még nem volt példa. Autentikus népzenét és népi gyűjtéseket mutattak be a filmvásznon, ami után beszélgetést kezdeményeztek. A másik újítás az volt, hogy beindították a baba-mama zeneklubot. Így nem csak az anyukák, de kicsinyeik is részt vehettek a népzene megismerésében. Minden délelőtt zenét hallgathattak a gyerekek az anyukájukkal. Ez az oktatás is folytatódni fog szeptemberben. Abban bíznak, hogy ez, Tiszakécske zenei kultúráját népi oldalon is erősíteni fogja, valamilyen szinten. A tábor végén gála keretében mutatták be a hallgatók, hogy mit tanultak több mint egy hét alatt. A gálaműsornak természetesen az volt a címe, hogy Kécskei padkaporos bál.