1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Megerősítették a testvértelepülési kapcsolatot

Ünnepi testületi ülést tartottak augusztus 20-án Tiszaalpáron. Mindössze két napirendi pont szerepelt az előterjesztésben, kitüntető díjak átadása és a Torda-Tiszaalpár testvértelepülési kapcsolat megerősítésről szóló okmány aláírása.

 

Minden évben augusztus 20-án adják át a településen a kitüntető díjakat. Ezúttal kettő javaslat érkezett a Tiszaalpár Nagyközségért Díj odaítélésére, Palatinus Pál fafaragó és Kanalas János kosárfonó részére. Palatinus Pál személyesen vette át az elismerést dr. Vancsura István polgármestertől. Kanalas János nem tudott ott lenni az ünnepi ülésen, ő később kapja majd meg a díjat.

Harminc évvel ezelőtt 1986-ban vette fel a kapcsolatot a Vajdaságban lévő Torda településsel Tiszaalpár. Rá tíz évvel, 1996-ban írta alá a testvértelepülési megállapodást Dobai János Torda és Barton András Tiszaalpár akkori polgármestere. A két, illetve három évtizedes kapcsolatot most megerősítették. Az okiratot, amely magyar és szerb nyelven készült, Dobai János és dr. Vancsura István látta el kézjegyével. Torda első embere elmondta, hogy büszkeséggel tölti el az a tudat, hogy Tordát és Tiszaalpárt ilyen hosszú kapcsolat köti össze. Egymásra találtak, testvérek lettek, összeköti őket a közös nyelv, a kultúra. Akár mikor érkeznek Tiszaalpárra, otthon érzik magukat. Bár Tordának még hat testvértelepülés van, de a tiszaalpári a leghosszabb ideje tartó, és a legtartalmasabb is. Nagyon sok baráti kapcsolat alakult ki a két település lakói, az intézmények, civilszervezetek között. Reményét fejezte ki, hogy ez a kapcsolat még hosszú ideig fog tartani. Vancsura István úgy ítélte meg, hogy közös pályázatokra jobban oda kell figyelni, jobban kell lobbizni érte. Azt kívánta, hogy ne csak a közép és idősebb korosztály tartsa a kapcsolatot a tordaiakkal, hanem a fiatalok is barátkozzanak, közös programokat alakítsanak ki, mert az övéké a jövő.