1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Befejeződött a Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár

Vasárnap este bezárta kapuit a Hírös Hét Fesztivál keretében a XIX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék Vásár.

 

Ezúttal a Hírös Forrás szökőkútnál rendezte meg Kecskeméten az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 2016. augusztus 19-28. között térségi seregszemléjét. A kiállításon 16 település több, mint 170 kiállító terményeit mutatta be, 12 kézműves munkájába nyertek betekintést, 22 kulturális csoport produkcióját láthatták az érdeklődők. Köztük volt Lakitelek, Nyárlőrinc, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszakécske és Tiszaug is. A kiállítás ideje alatt minden nap más-más település volt a házigazda, ahol a polgármesteri köszöntők után a látogatók megtekinthették kulturális programjaikat, megízlelhették a települések különleges és egyedi finomságait. A kiállítás legfőbb szándéka az volt, hogy a látogatók megismerjék azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, biztonságos, a tájegységre jellemző alapanyagokból készült egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

A rendezvény idén több különlegességet kínált. Jakabszállás és Tiszaalpár települések jurtában rendezték be kiállításukat. Tiszaugon készített fajátékokkal ismerkedhettek a gyerekek és felnőttek egyaránt, üstben főtt a lekvár, ételfőző-show népszerűsítette a laskagombát. A kézművesek is elárulták műhelytitkaikat, az érdeklődők betekintést nyerhettek többek között a mézeskalács díszítés, a korongozás, a szalma- és csuhéfonás, a horgolás, kosárfonás, a vertcsipke-, és a gyöngyékszer készítés rejtelmeibe.

Idén is meghirdette az egyesület „A legszebb konyhakertek” programot és a II. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt. Nyilvános interjú keretében a látogatók megismerhették a települési értéktárakban szereplő gazdák, kézművesek életútját, munkásságát az Aranyhomok Hírös Riportban.

Ebben az évben 17. alkalommal rendezte meg az egyesület augusztus 22-én a kecskeméti városháza dísztermében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot. A fórum témái a 2014-2020-as Vidékfejlesztési Program aktualitásai, pályázatai voltak. Kiemelt szerepet szántak kiállításukon a különleges, helyben termelt élelmiszerek értékesítésének is az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék Vásáron, a Kiskunsági Nemzeti Park védjegyes termékeinek és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének vásárán keresztül. A térségi kézműves termékek és ajándékok az egész kiállítás ideje alatt megvásárolhatók voltak. Sokan keresték már név szerint is az árusokat, akik közül többen csütörtökönként a városháza előtt árulják portékáikat, másokkal az Aranyhomok Egyesület rendezvényein, fesztiváljain, termékünnepén találkozhatnak.

facebook.com/ak