1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

A Tiszakécskei Járás értékeit mutatták be

Bács-Kiskun a mi megyénk rendezvény keretén belül ebben a hónapban, pontosabban szeptember 9-én a Tiszakécskei Járás mutatkozott be a megyeháza előtt.

 

Szénási Bertalan fiatal lakiteleki zenész trombitájának hangjára kezdődött el a rendezvény, kilenc óra után pár perccel. Ezt követően Rausch Sándor lépett a mikrofon elé. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében arra biztatott mindenkit, hogy vegye észre és használja a mindennapok során a közvetlen és távolabbi lakókörnyezete helyi értékeit és kincseit – e program is ezt a látásmódot hivatott erősíteni. Kovács Ernő kormánymegbízott üdvözölte a megyei önkormányzat, járásokat bemutató törekvését. Szíve közepének nevezte Tiszakécske térséget, ahová erős kötelék fűzi. (A kormánymegbízott születése óta Tiszakécskén él.) Ezt követően először Tóth János Tiszakécske, Zobokiné Kiss Anita Lakitelek, dr. Vancsura István Tiszaalpár, majd pedig Szabó Gellért Szentkirály polgármestere számolt be településük értékeiről. Bársony Rózsa és Horti Sándor megszólaltatták a Tiszaalpárra jellemző tekerőlantot. A jelenlévők a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola növendékeivel együtt énekeltek el egy tiszai dalt. A nap folyamán bemutatkozott Bársony Anett tiszaalpári csikós is, aki nyolc ostor pattogtatásával korábban világcsúcsot állított fel. A gyerekek megismerhették a kukoricamorzsolás és darálás több évtizeddel ezelőtti változatát.

A megyeháza előtti tér megtelt látni- és kóstolnivalókkal ezen a napon. A települések különböző gyümölcsöket, réteseket, lekvárokat, borokat, húskészítményeket kínáltak kóstolásra. Nagy sikert aratott a kécskei harcsapaprikás, amit nokedlivel lehetett elfogyasztani. Nem csak nézni, de ki is lehetett próbálni, hogyan kell készíteni kosarat. A tekerőlant készítésbe is beavatták az érdeklődőket. A gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A betérő vendégek ízelítőt kaphattak a térség ősi mesterségeiből, természeti értékeiből és turisztikai látnivalóiból is.