1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Ünnepeltek a vadászok és a horgászok

Két szarvasbika teteme is feküdt a megyei Szent Hubertus napon Tiszakécskén, a Holt-Tisza partján. Az állatokat apa és fia ejtette el.

 

XXIV. alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Megyei Szent Hubertus Vadász és Horgásznapot, amit ezúttal is nagy érdeklődés mellett bonyolították le. Tiszakécske 1988-ban már adott otthont a megyei eseményeknek. Akkor a folyó Tisza, most pedig a II-es Holt-Tisza mellett rendezték meg a vadász és horgásznapot. Karai Miklós jóleső érzésnek nevezte azt, hogy alföldi megye révén minden évben gím szarvasbikával koronázhatják meg a vadásznapot. Ebben az évben nem is akármilyen bikát lőttek. A Homokmégyen elejtett szarvasbika trófea tömege 14,65 kiló volt. 256, 22 pontszámával országosan a 2016-os év eddigi legmagasabb pontszámot elért szarvasbikája. Sajnálatát fejezte ki, hogy az állatot nem tudták a vadásznapra megszerezni. A színpad előtt lévő két bika trófeája is aranyérmes, tette hozzá a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség elnöke. Az egyik 11,75 kilós, a másik pedig 10,18 kilós agancstömeggel rendelkezett, a Kalocsa-Szenthát Vadásztársaságnál kerültek terítékre. Elejtőjük Kákonyi Károly és fia dr. Kákonyi Gábor. A kelebiai valamint a rémi vadásztársaságnál ejtették el őket. Karai Miklós beszélt arról is, hogy a vadászati törvény módosítását nagy várakozás előzte meg. Az előzetes koncepció húsz évre jelölte meg a vadgazdálkodás fő irányait és feladatait. Olyan törvényt alkottak, amely megvédi a vadgazdálkodás eddigi eredményeit. Biztosítja azt, hogy döntő többségében a földtulajdonosok közösségénél maradhasson a vadászati jog. Az elnök elmondta még, hogy 2017. január elsejétől minden vadász, a sportvadászok részére is, kötelező lesz a vadászkamarai tagság, ami az eddigiektől eltérően sokkal több lehetőséget biztosít a vadászetika érvényesítésére.

Kovács Ernő megyei kormánymegbízott beszédében utalt arra, hogy a megyénkben 110 vadászatra jogosult társaság jött létre, és 101 új terület kijelölés történt meg. Húsz éves vadgazdálkodási időszak következik, hangoztatta, ezért fontos, hogy a békés egymás mellett élésre törekedés mindennél előbbre való legyen. Az állami tulajdonban lévő természetes vizek hasznon bérleti szerződéseinek többsége az elmúlt évben lejárt. A Kormány a horgászoknak adta ezeknek a vizeknek a halgazdasági jogát. A kijelölés útján elnyert halgazdálkodási jogot, tizenöt évre kapták meg a horgászok. A halászat és a vadászat azon ősi mesterségek közé tartoznak, amelyek évezredes múltra tekintenek vissza, ezért létjogosultságuk megkérdőjelezhetetlen . A kereskedelmi halászat megszüntetése nem jelenti a halászat végét, mert a Kormány támogatja a hagyománytisztelő és a hagyományokat életben tartó rekreációs halászok és az ökológiai célú halászok munkáját A kormányhivatal célja, jogszabályi kereteken belül elősegíteni, támogatni és ellenőrizni a halgazdálkodókat és a vadászokat értékteremtő munkájukban –tette hozzá Kovács Ernő. Tóth János polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki segítséget nyújtott abban, hogy a megyei vadásznapot sikeresen meg tudták rendezni. Stinner Ferenc a Tiszakécskei Horgászegyesület vezetője arról beszélt, hogy a Holt-Tisza vizét egyesületük hasznosítja, ahol évente húsz-huszonöt versenyt rendeznek. A vízben megtalálható minden olyan halfaj, ami a holtág rendszerekre jellemző. Ennél fogva minden fajta horgászversenyre alkalmas a víz.

Az ünnepi köszöntők után dr. Mészáros István titeli prépost celebrálta a szentmisét. Az ünnepség további részében átadták a vadászkitüntetéseket, majd pedig a Tiszakécskén augusztus 27-én megtartott megyei lövészverseny eredményhirdetése következett. A délelőtti programok az új vadászok fogadalomtételével zárult. A nap folyamán meg lehetett tekinteni Kécskei Vadászok Barangolásai címmel Európában és más országokban elejtett vadfajok trófeáit és preparátumait. Délután változatos programok, többek között vadászkutya fajta- és munkabemutató, íjászbemutató, valamint kulturális programok szórakoztatták a nagy számú érdeklődőket.