1. 2024.04.16. kedd, Csongor
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Konferencia a hő- és füstelvezetésről, tűzjelző rendszerekről

Már hagyományosnak mondható, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok, hiszen az idei évben már ötödik alkalommal szervezte meg közösen a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja szeptember 14-15-én, a Lakitelek Népfőiskolán.

 

A szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a konferencia témáinak kiválasztásakor és az előadások összeállításakor arra, hogy a hétköznapi életben előforduló, aktuális kérdésköröket érintsenek. Ezáltal a gyakorlatias megközelítésű konferencián a résztvevők - a szakterületeknek megfelelően – konkrét válaszokat kaptak a hő- és füstelvezetéssel, valamint a tűzjelző rendszerekkel kapcsolatos felvetésekre. A szakemberek által megfogalmazott jó megoldások alkalmazása, nagymértékben segíti a gazdasági növekedést szolgáló beruházások minél gyorsabb és egyben biztonságot nyújtó megvalósítását. Valódi eredményt lehet elérni a tervezéstől a kivitelezésig tartó folyamatban, valamint a létesítmények biztonságos üzemeltetésében érintett szereplők professzionális együttműködésének szisztematikus fejlesztése által. Az évről évre megtartott konferencia sorozat ezt a célt hivatott szolgálni. Az érdeklődés folyamatos növekedést mutat.

A konferencián mintegy 400 szakember vett részt: tervező mérnökök, építészek, tűzvédelmi szakértők, a katasztrófavédelem hatósági állománya, építéshatósági ügyintézők, állami és önkormányzati intézményfenntartók képviselői, társ- és együttműködő szervek képviselői. A szakmai napok célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, az együttműködés erősítése volt. Az első nap a hő- és füstelvezetés, a második a tűzjelző berendezések jegyében telt. Mindkét témakör neuralgikus pontja az építőipari beruházásoknak, a konferencián feldolgozott témakörök komoly segítséget nyújtanak a helyes hatósági jogalkalmazásban és ügyfél oldali jogértelmezésben.

A konferenciát a rendezvény levezető elnöke, Gyapjas János tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes nyitotta meg. Ezt követően Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Érces Ferenc tű. ezredes, a BM OKF Tűzmegelőzési Főosztályának vezetője, valamint Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke tartotta meg köszöntő beszédét. A konferencia nyitó előadásában Érces Ferenc tű. ezredes az új hatósági rendszer tükrében elemezte az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot. A résztvevők a két nap alatt több előadást hallgathattak meg szakemberektől.

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy


Resource id #245