1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

A selyem érintése

Az Országos Könyvtári Napok rendezvény sorozatán belül új színfoltként mutatja be Vakulyáné Varga Erika selyemfestő kiállítását „A selyem érintése” címmel, a lakiteleki Községi Könyvtár.

 

A látogatókat egyszerre ejti varázslatba a selyem lágy esése és az intenzív színek harmóniája. A különleges és egyedi darabok egyből megtalálják a látogatók szívéhez vezető utat. A kiállítás megtekinthető: október 5-20-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.

„Konfuciusz szerint, Kr. e. 2640-ben történt. Egy kínai hercegnő, név szerint, Xi Ling Shi, kertjének teraszán üldögélve arra lett figyelmes, hogy az orra előtt egy hosszú, fényes ezüstszál kígyózik lefelé, éppen bele a porcelán teáscsészéjébe. A kíváncsi természetű Xi Ling Shi tekintetével követte az ezüstszálat, s a felette lévő eperfa lombjai között meg is találta a szálhoz tartozó állatkát: egy apró selyemhernyót. A hercegnő óvatosan legombolyította a begubódzott selyemhernyóról a szálakat és nagyon meglepődött, mert még soha nem látott ennyire vékony és finom tapintású anyagot, melyből még aznap egy keszkenőt készített.”