1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Könyvekből készült szobrok

Farkas Péter könyvszobrász műveiből nyílt kiállítás a tiszakécskei városi könyvtárban. A szobrokról maga a készítő tartott előadást.

 

Több embert is megkérdeztek arról, hogy milyen is az a könyvszobrászat. Egyikük sem tudott választ adni rá. Fogalmuk sem volt arról, hogyan lehet könyvekből szobrokat készíteni. A tiszakécskei városi könyvtárban, mindenki választ kapott kérdésére. Maga az alkotó avatta be könyvszobrászat rejtelmeibe a hallgatóságot.

Farkas Péter Szekszárdon élő fiatal gépészmérnök, akinek a hobbijává vált a könyvszobrászat, erről így vall. – 1989-ben mikor megláttam a napvilágot, még nem sejtettem, hogy olyan különleges tárgyakat fogok tervezni és alkotni 26 évesen, melyekkel emberek okoznak örömöt szeretteiknek. Ma már büszkén mondhatom, a világkülönböző pontjain több mint négyszáz embernek szereztek örömöt egy-egy általam tervezett és készített könyvszobor. Kisgyerekként mindig is szerettem a tárgyak „belsejét” felfedezni. Rájönni, hogy mitől mozog, mi hajtja őket, milyen elemekből épülnek fel. Később ez a kíváncsiság hajtott afelé, hogy szétszereljek, vagy megjavítsak tárgyakat. Iskolai tanulmányaim során viszont a számok és a képletek bűvöltek el. Ezért végeztem a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán, és jelenleg is a szakmámban dolgozom Szekszárdon. Két és fél évvel ezelőtt családtagoknak kerestem személyes, különleges és kézzel készített ajándékot. Egyik külföldi oldalon pillantottam meg egy LOVE feliratos hajtogatott könyvet. Nem akartam hinni a szememnek, hogy ilyen létezik és elkészíthető. Napokig agyaltam rajta, hogyan is készülhetett, milyen eljárással. A gondolatot tett követte és hamarosan elkészültek az első könyvszobrok. Akkor indult el bennem valami…

Péter, azóta több mint ötszáz könyvet hajtogatott meg aprólékos munkával. Azóta vannak megrendelései, a világ minden tájáról. Már az édesanyja is besegít a munkába, mert munka mellett nem győzné a megrendelések teljesítését. Amint azt elmondta, a könyvszobrászat teljesen ki tudja kapcsolni. Egy-egy könyv elkészítése, attól függően, hogy mit kell belőle kihozni néhány órába, de akár néhány napba is telhet. Az elmúlt időszak alatt sikerült a tervezési és a hajtogatási technikát olyan szintre fejlesztenie, hogy az elkészítő mintának vagy feliratnak csak az oldalszám és a képzelet szabhat határt.

A könyvszobrászat olyan néhány éves művészeti ág, melynek világszinten néhány ezer, hazánkban pedig csupán három művelője van. Precíz tervezéssel és hajtogatással a megunt, nem használt könyvekbe új életet lehelnek, melyekkel az emberek felejthetetlen ajándékozási élményben részesülhetnek. Az így kialakított tárgyak szoborként emelkednek ki a többi könyv közül.