1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Egy személyben festő és költő kiállítása

Nem vagyok sem művészettörténész sem esztéta, mégis nekem jutott ez a feladat, hogy kiállítást nyissak meg a művelődési házban.

 

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Dakóné Szaniszló Vivien Élet mozaik című kiállítását Pénzváltó István Nyárlőrinc polgármestere, majd így folytatta: örülök annak, hogy ismételten van olyan nyárlőrinci, aki az egész falunak a büszkeségévé vált. Dakóné Szaniszló Vivien különleges alkotó. Nem csak fest, de minden képéhez tartozik egy szöveges magyarázat, egy vers, ami szintén művészeti alkotás. Pénzváltó István büszkeséggel mondta, hogy van a településnek olyan lakója, aki ilyen élménnyel tudja megajándékozni a közösséget. Reményét fejezte ki, hogy még sok ilyen élményben lesz részük, amikor bepillanthatnak egy művész érzelemvilágába, mert az mind a településük értékét képviseli.

Dakóné Szaniszló Vivient kilenc éves korában íratták be egy rajzszakkörbe a szülei. Egy orosz festő tanárnő vezetett be a festészet világába, tőle sokat tanult, több technikát kipróbált. Célja az, hogy olyan csatornákat nyisson meg az emberek előtt és között, amit nehéz szavakkal kifejezni, megfogalmazni. A képei zömében szürrealista irányt képviselnek. Ezzel is szeretné a befogadót kiszakítani a hétköznapok valóságából. A tárlat azért kapta az Élet mozaik címet, mert az ember kapcsolatokat boncolgatja, azon belül is a férfi, női vonatkozást.