1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

A nyolcvan éves Buda Ferencet köszöntötték

Barátai, tisztelői, ismerősei köszöntötték a 80 éves Buda Ferencet a tiszakécskei Városi Könyvtárban pénteken este. A Kossuth-díjas költővel Böszörményi Gyula író beszélgetett.

 

Az elmúlt időszakban sok valótlanság látott napvilágot a sajtóban veled kapcsolatban. Azt írták, hogy nyolcvan éves vagy. Én pedig úgy látom, hogy egy fiatalember ül mellettem, kezdte a beszélgetést Böszörményi Gyula. Buda Ferenc válasza erre az volt, hogy én mondtam nekik. Nem sokat változott Buda Ferenc tíz év alatt. Szerencsém volt ugyanis ott lenni a hetven éves születésnapján. Talán csak annyi, hogy hosszabb lett a haja és a szakálla. Az életkedve, a humora most is olyan, mint évtizedekkel ezelőtt volt. A beszélgetés során több alkalommal is nevetést váltott ki mondandója a hallgatóságból. Buda Ferenc 1936. november 3-án Debrecenben született. Részletesen beszélt arról, mikor és hogyan kezdett verset írni. Miért kerül húsz évesen bíróság elé állnia, és miért zárták börtönbe. Az ott tartózkodása alatt sem hagyta abba a versírást. Beszélt arról is, hogy miért szükséges a vers, a kultúra az emberek életében. A beszélgetés előtt Maros Miklós és barátai zenéltek, utána pedig fia, Ádám énekelt és játszott el néhány dalt.

A köszöntésről természetesen nem hiányozhatott a torta és a pezsgő sem, amivel meglepték a nyolcvan esztendős Buda Ferencet. A város és a művelődési központ ajándéka, egy Gyalai Béla festőművész által készített festmény volt, amit Tóth János polgármester adott át. A köszöntő ünnepségen természetesen ott volt maga az alkotó is.

Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas, költő, műfordító, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, a Prima Díjat és a Magyar Örökség Díjat is megkapta. A Nemzet Művésze, Kecskemét és Tiszakécske díszpolgára. Hat gyermeke és kilenc unokája van, feleségével Lakiteleken élnek.