1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Pálinkaünnep! A Kultúrművek – Tőserdei Pálinkaházban

Hétvégén, egész pontosan 2016.november 26-án szombaton, hajajj, felavatjuk a pálinkafőzőnket, még hozzá látványfőzés keretén belül. Minden, amit tudni akartál a pálinkafőzésről, de soha sem volt időd - vagy merszed, vagy felhatalmazásod a feleségedtől - megkérdezni. Avatott pálinkaszakértő vezeti végig a főzést tapasztalatlan főző- vagy fogyasztóaspiránsok előtt, ezenközben természetesen a titkokba is beavatva a tisztelt jelenlévőket. A program déltől, a főzés pedig már délután kettőkor elindul, majd este egy kiértékeléssel zárul Csík János és barátai koncertje előtt.

Napközben az udvaron a melegített sátorban gasztrópartizánok pörgetik a bárányt és a kecskét, míg jó ropogósra nem sülnek, hogy pont jól essen utána a fűszeres forralt bor, vagy a selymes rumpuncs. Az udvari kemencében frissen készül a juhtúrós-baconos-sajtos hamuba sült pogácsa, mellette pedig a Kalácstündérek varázsolnak majd szalagos fánkot az elmaradhatatlan sárgabaracklekvárral. Ha valakinek egyikhez sem fűlik a foga, az bizonyosan megtalálja a szája íze szerinti fogásokat a Tőserdei Pálinkaház Étterem étlapján, mivel a rendezvény alatt az étterem a szokásos módon üzemel majd.

A gyerekeket kora délután íjászattal, valamint diótöréssel, jó idő esetén szalmavár építéssel próbáljuk lefoglalni. Néhány kézműves barátunk is tiszteletét teszi nálunk portékáival, valamint ezen a napon a Pálinkavárosba való vezetett időutazás ingyenesen látogatható mindenki és bárki által.

A délután folyamán lesz egy amatőr pálinkaverseny és egy nem túlságosan komoly, ám annál viccesebb vetélkedő Vándorfeles Kupa néven, ahol a pálinkával kapcsolatos területeken kell maradandót alkotnia annak a négyfős férficsapatnak, aki ebben az évben haza szeretné vinni magával a Vándorfeles Kupát. Erre és a pálinkaversenyre is az esemény megkezdéséig várjuk vállalkozó szellemű, humorral megáldott jóemberek jelentkezését! A jelentkezések természetesen szintén ingyenesek!

Este Hajagos Csaba történész, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa rövid előadás keretében mutatja be az általa gondozott pálinkatörténeti kiállítást.

S ha ettünk, ittunk és jól ki is okosodtunk aznapra, akkor várunk mindenkit egy fergeteges Csík János és barátai koncertre, mely este hét órakor kezdődik, immáron a négy fal között. Mivel a teljes programért – kivéve az enni és innivalót – nem kell fizetni egy árva fityinget sem, ezért azt kérjük mindenkitől, hogy jó korán érkezzék meg (mondjuk 12 óra után), mert az Archeum nevű házban – ahol Csík Jánosék muzsikálnak – korlátozott a férőhely.

További információkért kanyarodjanak ide: https://www.facebook.com/toserdeipalinkahaz/