1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Katasztrófavédelmi gyakorlat Lakiteleken

Komplex katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot hajtottak végre Lakiteleken. A gyakorlat során a védelmi igazgatásban közreműködő szervek, valamint a polgári védelmi szervezetek vettek részt.

 

A gyakorlat célja az volt, hogy az együttműködő szervek és szervezetek begyakorolják a veszélyes anyag tárolása és felhasználása során bekövetkezett ipari baleset következményeinek felszámolását, az elsődleges életmentési, műszaki mentési, lakosságvédelmi, kárfelszámolási, területbiztosítási feladatokat.

A gyakorlat egyik helyszíne egy PB-gáz termékekkel foglalkozó cég telephelyén volt. A feltételezés szerint a telephelyen rakodás közben egy targoncáról leborult három palettányi tele gázpalack, melynek következtében a palackok szétgurultak. A szétgurult palackok közül megközelítőleg harminc felnyílt, megrongálódott és gáz áramlott a szabadba. A feladat végrehajtását nehezítette az a feltételezés, miszerint a mentési munkálatok közben a telephely bejáratánál, a 44-es számú főúton egy tartálykocsi letért az úttestről és az árokba borult. A jármű vezetője beszorult a vezetőfülkébe.

A komplex gyakorlaton egyszerre több helyszínen és több társszerv bevonásával zajlottak az események. A káresemény sikeres felszámolását az összehangolt, pontos feladatellátás tette lehetővé. Elsődleges feladat volt a telephelyen a veszélyes anyag lekötése, valamint az üzem dolgozóinak biztonságos helyre történő eljuttatása, valamint a közelben lévő közlekedési baleset felszámolása. A másik helyszínen eközben megtörtént a veszélyeztetett lakosság tájékoztatásának megszervezése, a kimenekítés előkészítése, befogadási helyek előkészítése, valamint a sérültek ellátásának biztosítása.

A feladatok végrehajtásában részt vett: a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, Lakitelek Önkormányzata, Tiszakécskei Járási Helyi Védelmi Bizottsága, Lakitelek Polgári Védelmi Parancsnoksága, Lakitelek Település Önkéntes Mentőcsoport, Kiskunfélegyházi és Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, Tiszakécskei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság, Lakitelek Önkéntes Tűzoltó-egyesület, Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, Kecskeméti Rendőr-kapitányság Tiszakécskei Rendőrőrs, az Országos Mentőszolgálat Bács-Kiskun Megyei Szervezete, Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Lakiteleki Polgárőr Egyesület, valamint a FLAGA Hungária Kft. dolgozói.

Fotók: Kovács Andrea tű. főhadnagy