1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Búcsúztassuk biztonságosan az óévet

Az év utolsó napján az emberek többsége szeret ünnepelni és látványos tűzijátékkal búcsúztatni az évet, ez azonban veszélyes is lehet. Ahhoz, hogy az év vége tűz- és balesetmente

s legyen, szem előtt kell tartani néhány biztonsági szabályt!

Előírások vonatkoznak arra, hogy az egyes pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok mikor használhatóak, erről is időben tájékozódjunk. Ügyeljünk arra, hogy csak legális árusító helyen vásároljunk tűzijátékot és csak olyat, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása és nem járt le a szavatossága.

A nem rendeltetésszerűen használt tűzijátékok igen komoly balesetet okozhatnak. Az sem mindegy, hogy ezeket az eszközöket milyen forrásból szerezzük be, pirotechnikai terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól szabad vásárolni. Szintén fontos a tárolási szabályok betartása, és a használati útmutató felhasználás előtti elolvasása.

Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjuk. Ezek működtetési helyét úgy kell megválasztani, hogy a leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi gyúlékony anyag. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szél esetén halasszuk el a pirotechnikai eszközök felhasználását. Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és csak pár perc várakozás után közelítsük meg. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni tilos! A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be. Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatástól a háziállatok megijedhetnek.

A magyar szabályozás négy kategóriába osztja a pirotechnikai termékeket. Az első kategóriába tartozó játékos pirotechnikai termékek egész évben kaphatóak. Alacsony hatóanyagtartalmuk miatt főként beltéri használatra szántak, ilyen például a bárki által elérhető tortatűzijáték. Ezeket a termékeket 14. életévüket betöltött személyek használhatják. A második kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök már valamivel több hatóanyagot tartalmaznak, ezeket 16. életévüket betöltött személyek vásárolhatják meg és használhatják. A harmadik kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket december 28. és 31. között vásárolhatják meg a 18. életévüket betöltött állampolgárok. Ezeket azonban csak az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni. A harmadik kategóriába tartozó eszközökből összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalom mennyiségű terméket szabad egy háztartásban tárolni. Tilos ezeket a padláson vagy pincében tartani, gyúlékony anyagoktól távol úgy kell őket elhelyezni, hogy gyermekek ne férjenek hozzá. A negyedik kategóriába azok a professzionális pirotechnikai termékek tartoznak, amelyeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat meg. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan petárdázni idén is tilos! Akik engedély nélkül szereznek be ilyen pirotechnikai terméket, szabálysértést követnek el. A szabálysértési bírság maximálisan kiszabható összege ilyen esetben 150 ezer forint. Mivel a pirotechnikai termékek működtetése élénk fény- és hanghatással jár, ezeket körültekintően, mások figyelembe vételével szabad működtetni.

Tűz esetén haladéktalanul hívja a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot!

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság