1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Korcsolyázók, csúszkálók a Holt-Tisza jegén

Az elmúlt napokban beköszöntött az igazi tél. Ez pedig azt is jelenti, hogy befagyott a Holt-Tisza vize. A korcsolyázni, csúszkálni vágyók ki is használják a lehetőséget.

 

Már az elmúlt év végén is rá lehetett menni a Szikrai Holt-Tisza jegére, de ez most az újévben már fokozottan igaz. A jég olyan vastag, hogy biztonságosan lehet rajta korcsolyázni, csúszkálni, vagy csak éppen gyalogolni. Sokan ki is használják ezt a lehetőséget, és nem csak Lakitelekről, de a Kecskemétről is többen próbálják ki a természetes jég vonzását. Családok érkeznek, hogy a jó levegőn, a Holt-Tisza jegén töltsenek el, akár több órát is.

A néhány centiméteres hó nem okoz gondot a korcsolyázóknak, de akik korongozni akarnak, nem tudnak. Éppen ezért Lendvai Edit, Szendrei Mihály és Verebélyi Gábor nagy gondot fordítottak arra, hogy a jeget megtisztítsák a hótól. Többször végig kellett tolni rajta a hólapátot, hogy ne legyen rajta hó. Megérte, mert aki akar, az most már korongozhat rajta. Kapunak pedig megteszi két cipő is. Mások, főleg családosok kihasználják, hogy lehet a jégen menni, és egész messzire eltávolodnak a szabad strandtól.

Egyelőre jéghorgászokat nem lehet látni, de minden valószínűség szerint a horgászat szerelmesei is megjelennek majd a jégen, hogy szerencsét próbáljanak. A halőrök megnézték azt, hogy oxigén hiányos-e a víz, és kell-e léket vágni, de egyelőre erre nincs szükség.

A korcsolyázás szerelmesei, de a csúszkálók is azt kérik, hogy senki se dobjon követ, fadarabot a jégre, mert azokban fel lehet bukni. Mi is kérünk mindenit, hogy tartsák be ezt a kérést!