1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

A jégről való mentés gyakorolták

Kihasználták az időjárás adta lehetőségeket és Lakiteleken a Szikrai Holt-Tiszán gyakorolták a jégről való mentést a tűzoltók, egy fabábu segítségével.

 

Több mint harminc kecskeméti, kiskunfélegyházi, tiszakécskei és lakiteleki tűzoltó vett részt azon a gyakorlaton, melyet a Szikarai Holt-Tiszán hajtottak végre, tegnap délelőtt. A lánglovagok a jégről való mentés szakszerű módját gyakorolták. A gyakorlat célja az volt, hogy a szabályzatban előírt módon gyakoroljuk a jégbe szakadt emberek mentését – mondta Leiz Gábor a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka. Erre a gyakorlatra nem sok lehetőségünk van az év folyamán, ezért most kihasználjuk a hideg időt, és azt, hogy a Holt-Tisza jege huszonkettő-huszonhárom centiméter vastag. A gyakorlaton részt vett a kiskunfélegyházi és a kecskeméti hivatásos tűzoltó parancsnokság, a Tiszakécskei Önkormányzati Parancsnokság, valamint a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület állománya. A feladat az volt, hogy a kollégák gyakorolják és megtanulják azt, hogyan kell szabályosan és szakszerűen végrehajtani a feladatot. Szükség lehet rá, mivel víz van a közelünkben, és bármikor előfordulhat, hogy beszakadt jégből embert kell menteni.

A gyakorlat megkezdése előtt munkavédelmi oktatást tartott a parancsok. Elmagyarázta az állománynak, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha beszakadt személy kimentésére hívják a tűzoltókat. Elsősorban nekik is biztonságosan, egy létrán csúszva kell megközelíteni a bajba jutottat. Lehetőleg vékony testalkatú tűzoltó segítsen, akinek a derekára két kötelet is kötnek, amit két-két tűzoltó biztosít. Amikor kimentette a vízből a beszakadt embert, akkor utána vele együtt húzzák vissza a segítséget nyújtót. A szabályzatban előírtakat elvégezték a tűzoltók, gyakorlatot megfelelőnek értékelte Leiz Gábor.