1. 2024.03.19. kedd, József
  2. |
  3. 6 °C
  4. |

Sakált láttak a területen a vadászok

A vadászati szezon minden év október elején kezdődik, és február végén ér véget. Nyúlra csak december 31-ig lehet lőni. Dúvadra nincs korlátozás.

 

Nem szoktuk kihasználni az október elsejei lehetőséget, csak október 20 után kezdjük el az apróvadra a vadászatot – mondta Tormási Zoltán a Nyárlőrinci Földtulajdonosi Közösség képviselője. Ennek több oka is van. Kevesebb az állomány és az időjárás is átformálódott. Február végéig lehetne vadászni, de az állomány kímélése végett eddig nem szoktunk. Dúvadra természetesen egyénileg is bárki lőhet, nem csak társas vadászat keretében. Nyulat az egész szezonban nem vadásztunk, szintén az állomány kímélése végett, csak gyümölcsösökben, ahol károkat okozott volna. Környezetünkből a hetvenes években eltűnt a fogoly, a nyolcvanas években a fácán. A mostani években pedig eltűnt a nyúl. De ez nem csak a mi vadászterületünkre, hanem az egész Felső Kiskunságra vonatkozik. Éppen ezért, át kell értékelnünk a vadászati tevékenységünket, hogy ez a változás hova fog vezetni. Látjuk azt, hogy nem állt vissza a fogoly, mert kevés van belőle. Nevelt madárral a fácánt valamilyen mértékben tudjuk pótolni. A nyulat viszont nem, mert azt nem lehet zártan nevelni. Az elmúlt egy években rendkívüli módon elszaporodott a vaddisznó, a korábbiakhoz képest. A tervünkben negyven darab elejtése szerepel, eddig harmincnégynél tartunk. Vaddisznóra egész évben lehet lőni. Átlagban a süldőállományt gyérítettük, egy-két koca is áldozatul esett, de azok kilövését nem erőltettük. Ebben az idényben kapitális vaddisznót nem lőttünk. Az őz állományunk, elfogadható. Újdonság az, hogy a sakál is megjelent a területünkön, a Tiszaalpár felé eső részen. Ennek az állatnak a megjelenése nem előnyös. Több vadásztársunk is látott már sakált, de elejteni még nem sikerült. Át kell értékelnünk a dolgainkat, mit akarunk, hogyan tovább. Nagyon sok kérdőjel mutatkozik, hogy a területünkön megfelelő vadgazdálkodást tudjunk folytatni. Közrejátszik ebben a csapadék hiány, ami nem csak az elmúlt évben volt, hanem már hosszú éveken keresztül, de a vadak élőhelyének a beszűkülése is a változásban. Gondot jelent az is, hogy elszaporodtak a rókák. Már az elmúlt vadászati évben, de most is nagyon sok rókát ejtettünk el. A vadásztársak folyamatosan lövik lesről is őket.

Az elmúlt hétvégén hajtóvadászatot tartottak rókákra, melyen tizenhárman vettek részt. Az öt hajtásból két rókát sikerült elejteni. Az egyiket Vadasdy Kálmán tapasztalt, míg a másikat ifj. Tormási Jenő fiatal vadász lőtte le. A rókák elszaporodásban közrejátszik az is, hogy sokan az állattetemeket az erdőbe viszik ki.

2017. március elsejétől a vadászatra jogosultak mindenhol átszerveződnek. A nyárlőrinciek húsz évig jogosultak lesznek az 5900 hektár területen vadgazdálkodást folytatni. Jelenleg még Nyárlőrinci Földtulajdonosok Vadászati Közössége néven tevékenykednek, de márciustól Univer Vadásztársaság Nyárlőrinc néven fognak tovább működni.