1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Taroltak a HurKalandorok a böllérfesztiválon

A HurKalandorok fogópálinkáját és toroskáposztáját a legfinomabbra értékelte a nemzetközi zsűri. A legesztétikusabb terítés is az övéké volt, és a Mezőgecsei Böllérkirály címet is ők nyerték el.

 

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Mezőgecsén (Kárpátalja) a nemzetközi böllérfesztivált. A lakiteleki önkormányzat HurKalandorok csapata minden várakozást felülmúlt, mert négy díjat is elhoztak, többek között a Mezőgecsei Böllérkirály címet. Ez annak a csapatnak jár, aki minden étel és ital kategóriába benevezett és a zsűri véleménye alapján a legjobban teljesített. Nem indult jól a lakitelekiek számára a kiutazás. Ketten is lebetegedtek, az egyikük a szakács, míg a harmadik utazó egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott elmenni. Ilyen előjelek után át kellett szervezni a feladatokat. Az önkormányzati csapatból csak ketten voltak „külsősök”, a böllér és a szakács. Pénteken délután, amikor kiérkeztek, Mester András mezőgecsei polgármester közölte, hogy a hatóságok nem engedélyezték a disznókat a fesztivál területén levágni, ezért azt háznál kellett megoldani, még pénteken délután. A lakitelekiek egy százhúsz kilós sertést vásároltak. Abból kellett készíteni az ételeket. Jó is volt, hogy pénteken sikerült levágni a disznót, mert szombaton reggel már hat órakor hozzá tudtak kezdeni a főzés előkészületeihez. A fesztivál lényege az, hogy a csapatok a főzött, sütött ételeket el tudják adni. Italok közül fogópálinkát és forralt bort kellett értékesíteni. A lakitelekiek hagymás lecsós vért, pecsenyét, hurkát, kolbászt, velőt, toroskáposztát, resztelt májat, készítettek. Az italok közül a fogópálinkát, ami egy eperhordóban érlelt tíz éves szilvapálinka volt, az ételek közül pedig a toroskáposztát a legjobbnak értékelte a nemzetközi zsűri. A legesztétikusabb terítést is a lakitelekiek készítették. Az ételeket fatálban tálalták fel, amit a településüzemeltetési csoport munkatársai készítettek. A tányérok annyira tetszettek a zsűri tagjainak, hogy az étel bemutatása után elkérték, hagy hazavihessék. A legnagyobb elismerés a Mezőgecsei Böllérkirály cím elnyerése volt. A díjakat Zobokiné Kiss Anita polgármester vette át a zsűri elnökétől, Bártfai Endrétől. A nap folyamán számos tévétársaság készített interjút a lakitelekiekkel, és a Kokas Banda is zenélt a sátruknál.

Mindenre odafigyeltünk, megpróbáltuk az egész disznóvágás tematikáját végigkísérni, mondta Bártfai Endre, a budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari Főiskolai Kar mesteroktatója. Fantasztikusan jó ízeket kóstoltunk. A velő, a vér, a máj és egyéb belsőségek feldolgozása, a hurkák a kolbászok, savanyúságok zseniálisak voltak. Érezhettük az ukrán ízeket és érezhettük a különbségeket, milyen fűszereket használnak ők és milyet mi a magyarországi területekről érkezők, illetve az itt élő magyar csapatok. Számomra fontos volt, hogy minden étel melegen érkezett, szépen volt tálalva, nem volt olyan íz benne, amit nem tudtunk elfogadni, értékelni lehetett. Összességében egy nagyon értékes ételsort kreáltak a csapatok.

Szegle Tibor amatőr gasztrológus harminc éve foglalkozik gasztrológiával, ő is értékelte a fesztivált. Örülök annak, hogy voltak ukrán csapatok és képviselték saját ízvilágukat. Ez feldobta a rendezvényt. Így változatosabbá tették a kínálatot, saját fűszereikkel, feldolgozásmódjukkal. Úgy gondolom, hogy mindenki nyert, aki benevezett. Az elkövetkezendő időben azt szeretnénk, ha nem csak az ételre, de a sátorra, a vendégfogadásra, kiszolgálásra és ellátásra is odafigyelnének a csapatok. Ez alapja annak, hogy egy gasztronómiai fesztivál jól sikerüljön.

A lakitelekiek minden évben Mezőgecsén veszik meg a disznót, amit levágnak. A készített ételekből és italokból befolyt összeget nem viszik haza, hanem testvértelepülésüknek Mezőgecsének adják. Ebben az évben közel százezer forintot adtak, a sertés megvásárlásán kívül. (A sertés negyvenkétezer forintba került) Ezen kívül az óvodának mesekönyveket, játékokat és egy lézernyomtatót is vittek, amit Zobokiné Kiss Anita polgármester adott át Mester András mezőgecsei településvezetőnek.

A HurKalandorok csapatának tagjai: Zobokiné Kiss Anita, Szentirmay Tamás, dr. Pethő Anada Zsuzsa, Dékány Zoltánné, Mihalik Tibor, Kis Nándorné, Juhász Ferenc, Csikós Mihály, Tóth Ferenc (Laki-Gazda), Tóth Ferenc, Tóth Sándor.


Resource id #243