1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Varga János a legjobb lett sportágában

Az elmúlt évi kung-fu Európa-bajnokságon küzdelem kategóriában bronzérmet szerzett a tiszakécskei Varga János. Teljesítménye alapján a szövetség őt jelölte sportága legjobbjának.

 

Az első körben olyan sorsolásom volt, hogy harc nélkül tovább mehettem – meséli Varga János az Európa-bajnokságon történteket. A második napon egy holland versenyzőt pontozással győztem le. Sajnálatos módon ezen a mérkőzésen megsérültem. Lerúgta a bal könyökömet, így a következő fordulóban egy norvég ellenfelemmel szemben már nem tudtam használni. Ez közrejátszott a végső eredményben is, a sérülésem ellenére csak pontozással tudott győzni. Amennyiben nem sérülten versenyzek, akkor más lehetett volna az eredmény, és a döntőbe is kerülhettem volna. A súlycsoportunkat egy orosz versenyző nyerte, aki nagyon jó bunyós, simán ment végig a mezőnyön.

A 27 éves Varga János három éve űzi a kung-fut. Ebben a sportágban ütés, rúgás és dobás is teljes erővel megengedett. Kilencven centiméter magas páston történik a küzdelem, ahonnan ki is lehet lökni az ellenfelet. Éppen ezért nagyon látványos a 2x2 aktív percig tartó küzdelem. Magyarországon kung-fu küzdelemben rajta kívül még senki sem ért el ilyen jó eredményt. A kung-fu mellett ökölvívással is foglalkozik Varga János, már tizenöt éve. Gyakorlatilag szinte mindennap bokszol, a kung-fut pedig hetente háromszor gyakorolja. Mellette még thai boksszal is foglalkozik. Legjobban az ökölvívást szereti, de a kung-fu fullcontact (sanda) is a kedvencei közé tartozik. Kung-fu mestere Bőszény László, bokszolni pedig bejár Kecskemétre Németh Jánoshoz.

Az Erőtér Torna-, és Mozgásközpont másfél éve működik Tiszakécskén, melyet a Fehér Lótusz Egyesület működtet. Partner ebben az önkormányzat és néhány helyi vállalkozó is. Erről már Bőszény László kung-fu nagymester a Mozgásközpont vezetője beszél. A Mozgásközpont küzdősportokra épül, itt együtt edzhetnek, gyakorolhatnak az olimpiai és nem olimpiai sportágak képviselői. Olimpiai sportágak közül a birkózók és az ökölvívók, nem olimpiai sportágak közül pedig a thaibox, kung-fu, fittbox és az önvédelem kedvelői használják. Erre van igény – mondta a nagymester. Vannak gyerekek, akiket oktatunk, de felnőttek is, akik már eredményeket értek el sportágaikban. Közéjük tartozik Varga János, aki az elmúlt évben a Moszkvában megrendezett kung-fu Európa-bajnokságon -75 kilóban bronzérmet szerzett. A Magyar Kung-fu Szövetség az elmúlt évi teljesítménye alapján őt jelölte a legjobb magyar kung-fusnak. Az ezzel járó elismerést nem régen vehette át.