1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Zenész, irodalmár, adjunktus volt a Könyvkóstoló vendége

Beck Zoltán dalszerző, énekes, gitáros (30Y), az Év szövegírója díjjal kitüntetett, a pécsi tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója volt legutóbb a Könyvkóstoló vendége a tiszakécskei városi könyvtárnak. A népszerű irodalmárt, zenészt, Böszörményi Gyula József Attila-díjas író faggatta.

 

Ez a könyvkóstoló nem úgy indult, mint a többi. A nézők többsége ugyanis fiatal volt, ami jelezte, hogy a téma, a vendég személye nagyon érdekli őket. Előzőleg délután Beck Zoltán rendhagyó órát tartott, családias hangulatban a helyi középiskolásoknak, ahol egyedi módon történt a vers és a dalszöveg fogalmának az értelmezése. Fény derült a beszélgetés során hogy a versnek többféle értelmezési módja is lehet, ami természetesen az olvasójától függ. A jelenlévők megtudhatták azt is, hogy a dalszöveg a hozzá illő zene nélkül nem létezik.

Este már jóval többen várták azt, hogy Beck Zoltán kinyíljon Böszörményi Gyula kérdései által. Nem is kellett sokáig várni, Zoltán őszintén elmesélt szinte mindent eddigi életéről. Elmondta, hogy Szentesen járt középiskolába, de onnan először a kollégiumból, majd pedig az iskolából is eltanácsolták, így az akkori lakhelyükön, Ajkán fejezte be a középiskolát. Meglepetés volt számára, hogy felvették a soproni óvónőképzőbe, de oda nem ment el, helyette dekoratőrként dolgozott egy évig, majd pedig a szombathelyi főiskolán tanult magyar-tanító szakon. Ezt követően a pécsi egyetemen szerzett irodalmi diplomát. Azóta a főiskola adjunktusa. A beszélgetés során természetesen szóba került a 30Y zenekar eddigi munkássága is, melyet 2000-ben alapítottak a Beck testvérek, három társukkal együtt. Zoltán elmondta, hogy a zenéjükben nem szeretnek kategorizálni, nem hisznek abban, hogy a zene dobozolható lenne. A közel három órás beszélgetés után a diákok személyesen is feltehették kérdéseiket Beck Zoltánnak.