1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Pompázik a kikeleti hóvirág

Egyik legismertebb vadon élő növényünk a 2017-ben az év vadvirágának is választott kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), amelynek nemesített rokonfajai a legtöbb kertben is ott virítanak a tél múltával.

 
 

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. A hó olvadása után, illetve a kemény fagyok elmúltával gyakran már február közepén megjelennek fehér leplű, lecsüngő virágai.

 
 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Duna-menti ligeterdőkben fordul elő a faj, legnagyobb példányszámú állományai Solt, Ordas, Harta térségében találhatóak. Itteni populációi a múlt héten kezdtek virágozni, a nappali felmelegedés hatására, és az éjszakai fagyok elmúltával a napokban már teljes pompájukban nyílnak. Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki erre kirándul! A hóvirágmezőben már felfedezhetjük az ibolya és a tavaszi csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágait is.

 

Fontos tudni, hogy a kikeleti hóvirág védett növény, 2005 óta gyűjtése és árusítása tilos. Egy szál hóvirág leszedése 10.000 Ft büntetést vonhat maga után, így inkább csak gyönyörködjünk bennük, ne akarjuk hazavinni.