1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Óvodások a Holt-Tisza partján

A hagyományokhoz híven most is megtartotta a lakiteleki Szivárvány Óvoda a Víz Világnapját a nyárlőrinci és a tiszaugi tagóvodákkal együtt. Az eseménynek ezúttal Tiszaug adott helyet, és a helyi óvoda szervezte.

 

Három település óvodájának tíz csoportja vett részt a Víz Világnapja megemlékezésen. A gyerekek a Holt-Tiszánál találkoztak, ahol tíz állomáson különböző elméleti és gyakorlati feladatokat kellett teljesíteniük. Az első feladatot minden csoportnak otthon kellett elvégezni, még pedig PET palackokból vízjárművet kellett készíteni. A puzzle kirakónál Tiszaug címerét kellett kirakniuk. A horgászásnál műanyag halakat kellett kifogniuk, de gyűjtöttek „szemetet” is, természetesen gumikesztyűben. Meg kellett mondaniuk, hogy mi nem való a vízpartra és miért. Felvehették a mentőmellényt és beleülhettek a kenuba, ami ezúttal nem a vízben volt, hanem a parton. Vizet is hordhattak egy nagy vödörből egy másik nagy vödörbe, kis vödörrel, miközben akadályon keresztül kellett menniük. A gondolkodós feladatoknál találós kérdésekre kellett válaszolni, természetesen a vízzel kapcsolatosan. Ki kellett tölteniük víz-totót. Kakukktojás, keresztrejtvény is szerepelt a feladatok között, mind a vízzel kapcsolatosan. Információt kaptak arról, hogyan működött a vízimalom. Nádsípot, papírhajót készítettek és kiszínezhettek vízimadarakat. Lehetőségük nyílt arra is, hogy megnézzék a tájházat, ahol halászattal kapcsolatos tárgyakkal ismerkedtek.

A tiszaugi szülői közösség és Szabó László boltos felajánlásából pogácsa is került tízóraira a gyerekek elé. A program megvalósításban több helyi szülő is segédkezett.