1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Kilencven éves jubileumot ünnepelnek ebben az évben

Az 1927-ben alakult Lakiteleki Torna Egylet sokrétű programmal és sokféle módon ünnepli, teszi emlékezetessé az egyesület megalakulásának 90. évfordulóját.

A számtalan programból az előttünk álló időben első az április 30-án vasárnap 14 órakor kezdődő Ferencváros öregfiúk elleni mérkőzés. A Ferencváros öregfiúi elleni mérkőzés minden bizonnyal érdeklődést vált ki a környező településen élő, labdarúgást kedvelők körében is. Azon túl, hogy a Fradi öregfiúk vendégjátéka mindig sokak számára jelenthet élményt, ez a focigála azért is fontos, mert így kiszélesedhet azoknak a köre, akik az egyesület kiemelkedő évfordulójának hírét vehetik. A másik kiemelkedő esemény, az egyesület értékeinek megteremtésében tartósan résztvevő, legidősebb, egykori sportolók és sportvezetők tízévenként immár hagyományossá váló találkozójának a megszervezése, amire június harmadikán kerül sor. A már tíz évenként hagyományos találkozóra azokat is várják a szervezők, akik az előző találkozón ott voltak, és azokat is, akik meghívásuk ellenére arról valamilyen okból lemaradtak. Az egyesület azt is jónéven veszi, ha valaki olyan társra hívja fel a figyelmet, akikről eddig nem tudott, vagy szándéka ellenére megfeledkezett. Az évforduló megörökítésére, egy érem tervezésére is sor kerül. Azok részére készül, akik tartósan a legtöbbet tettek az egyesületért, hozzájárultak sikereihez.

A jubileum alkalmából egy könyvet is szeretnének kiadni. A komoly kutatómunka eredményeként megszületett, visszaemlékezésekkel is színesített kötet tartalma, ahogyan belső címében jelzi: „Olvasmányok a 90 éves Lakiteleki Torna Egylet történetének megismeréséhez”. Amellett, hogy fotókkal gyakran illusztrált, a fontosabb, ily módon is dokumentált eseményekről egy képtárat is tartalmaz, egészen az 1930-as évekig visszamenően. A kiadvány akár kuriózumnak is tekinthető, hiszen egy ilyen „tanulmány” megjelentetése a környéken szinte példa nélkül áll. A visszaemlékezések néhány esetben külön arcképcsarnokban kapnak helyet. Ebben, a régi idők kiválóságaival együtt megismerkedhet az olvasó a Lakitelekről a legmagasabb osztályig eljutott labdarúgók rövid életútjával is. A szerző „barátsággal bánt” a környező települések labdarúgására vonatkozó „járulékos” anyaggal is. Bár a kutatásnak az idő szorításában nem lehetett ilyen célja, mégis számtalan utalással találkozhatnak a könyvben a kecskeméti mellett a tiszakécskei, kiskunfélegyházi, tiszaalpári, tiszaugi, szentkirályi, de még a megyehatáron túli kunszentmártoni, csépai labdarúgást illetően is.

Az egyesületnél 2017-ben minden eseményt az évforduló jegyében, ahhoz méltó színvonalon igyekeznek megrendezni Lakiteleken. Megszépül a település sportlétesítményének arculata is. A sportszékház korábban pályázati úton történt belső felújítását követően április végére új tetőzetet kap. Májustól már ebben a megújult környezetben várja vendégeit az egyesület. (tf)