1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

A hungarikumokról vetélkedtek

A Kárpát-medencei Hungarikum Vetélkedő nemzeti elődöntőjét a Lakitelek Népfőiskolán rendezték, melyen ötven diákcsapat (27 általános és 23 középiskolai) vett részt.

 

A diákok között voltak olyanok, akik a határon túlról (Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Erdély) érkeztek, de az anyaország megyéiből is sokan érkeztek. A rendezvényt Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki elmondta: lélekemelő ennyi lelkes, nemzeti értékeink iránt elkötelezettséget érző diákot egy helyen látni.

Az elődöntő feladatai játékos, vidám hangulatban teltek. Minden csapatnak öt féle feladatot kellett közösen megoldania. Többek között totót kellett kitölteni, filmvetítés során bemutatott értékek közül kiválasztania és megneveznie a hungarikumokat, de képletesen főztek és villámkérdésekre is válaszoltak a diákok. A Bács-Kiskun megyét a soltszentimrei és az imrehegyi csapatok képviselték, de nem jutottak a döntőbe.

A tovább jutott csapatok május 19- én találkoznak a döntőben.

Általános iskolák: Tiszaszalka Hétvezér Általános iskola, Beregrákosi Általános Iskola (Kárpátalja), Gyula Magvető Általános Iskola, Csákánydoroszló Csaba József Általános Iskola, Sárospatak Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Jászkarajenő Széchenyi István Általános Iskola.

Középiskolák: Tatai Református Gimnázium, Péterfalvi Református Líceum (Kárpátalja), Csantavéri Egészségügyi Középiskola (Délvidék), Székely Mikó Kollégium és Mikes Kelemen Elméleti Líceum (Székelyföld), Karcag Teleki Blanka Gimnázium, Soproni Idegenforgalmi Szakképző Iskola, Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium.