1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Templom lesz az imaházból

A nyárlőrinci reformátusok maroknyi közösségének régi álma valósulhat meg a közeljövőben azzal, hogy imaházuk templommá bővül.

Készülünk egy külsőt és belsőt érintő felújításra, az épület hátsó részén alapterület bővítésre, és ami minden bizonnyal a leglátványosabb külső változást eredményezi, az a torony építése, amiben a jelenlegi haranglábakon álló harang is új helyet kap – mondta Kókai Géza tiszteletes. Így válhat a templom álma valósággá. Már korábban, az imaház idején, is gondoltak a bővítésre, a most lebontásra kerülő hátsó fal ennek a jegyében épült. Bíztak ugyanis abban, hogy szükség lesz rá. Ma úgy látjuk, hogy azért is szükséges a nagyobbítás, mert egy vasárnapi istentiszteletkor elegendő ugyan a jelenlegi imaház mérete, de a nagyobb ünnepek alkalmával, vagy akár házasságkötések megáldásakor több ízben is kicsinek bizonyult a meglévő épület.

Az álom körvonalazódása után tettek következtek. Elindult az imaház templommá bővítésének tervezése. Több terv került papírra, mire egy kiforrott és letisztult elképzelés elkészült, mely méltó a megvalósításra. A pénzügyi forrás előteremtésében is voltak döccenők, de kiinduló alapot teremtett a 2016 tavaszán tartott jótékonysági bál. Végül a teljes megvalósulás a Belügyminisztériumtól kapott negyvenötmillió forintos támogatásnak köszönhető. Ebből az összegből megvalósul a bővítés, toronyépítés, fűtéskorszerűsítés, vizes blokk kialakítás, nyílászáró csere, burkolatcsere, padok kerülnek beépítésre, szószék kerül kialakításra, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A tervek szerint június elsején megkezdődik a kivitelezés, a munkálatok befejezése pedig októberre várható. Az elképzelések szerint a reformáció 500. évfordulóján már az új templomban ünnepelhetnek.

Sok-sok küzdelem után, végre úgy tűnik a nyárlőrinci reformátusok is templomba járhatnak istentiszteletre, hogy Isten élő beszédét hallgassák, hogy úrvacsorát vegyenek, hogy vigasztalást és erősítést kapjanak gyászban, betegségben, hogy megosszák örömüket a Gondviselővel, hogy egyszerűen közösségben legyenek Istennel és a gyülekezet többi tagjával. „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők.” (Zsoltár 127:1) Reméljük, az Úr velünk építkezik – tette hozzá Kókai Géza.