1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Drótszamáron az SM-mel érintett betegekért

Gyuláról indult kerékpárral ma reggel Ternován Zoltán. A sclerosis multiplex-ben szenvedő férfi, délután négy órakor Lakiteleken, öt órakor pedig Nyárlőrincen állt meg.

 

A tervben az szerepelt, hogy délután négy órakor érkezik Ternován Zoltán a lakiteleki művelődési házhoz. Pontosan így volt. Nem késett és nem is jött hamarabb. Ott már várta őt Zobokiné Kiss Anita polgármester és néhány helyi kerékpáros, de Kecskemétről is érkeztek néhányan. Pogácsával és üdítővel kínálta a településvezető Ternován Zoltánt, majd egy üveg kereskedelemben nem kapható, lakiteleki címerrel ellátott borral ajándékozta meg a sclerosis multiplexben szenvedő 52 éves férfit. Néhány fotó és élő facebook bejelentkezés után a lakitelekiekkel kiegészülve elindult a csapat Nyárlőrincre. Útközben Zoltán elmesélte, hogy tizenöt évvel ezelőtt diagnosztizálták nála a sclerosis multiplexet. Azóta mindent megtesz annak érdekébe, hogy ne fejlődjön tovább a betegsége. Kerékpározik, fut, és két évvel ezelőtt olyan elhatározásra jutott, hogy megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy az ország lakói minél többet megtudjanak erről a betegségről. 2015-ben körbetekerte az országot. 1600 kilométert tett meg kerékpárral, miközben minden megállóhelyen a betegségről beszélt, de közben rengeteg barátot szerzett. A mostani országjáró túráján is az a cél, hogy barátokat szerezzen, felhívja a figyelmet erre a betegségre. Elmondása szerint Kaposváron csatlakozik majd hozzá egy sorstársa, aki két évvel ezelőtt még ágyban fekvő beteg volt. Az ő hatására kezdett elmozogni, és mostanra minimum hatvan kilométert akar vele letekerni. Ternován Zoltán pénzt nem gyűjt, de szeretné, ha figyelemfelhívó kerékpározása sok mindenkihez eljutna.

Nyárlőrincen először Zobokiné Kiss Anita lakiteleki polgármester, majd Szentirmay Tamás alpolgármester, utána pedig Pénzváltó István nyárlőrinci polgármester látta el kézjegyével zászlaját, amire az van írva: Te se add fel 2017, hinni, tenni, élni! Ezt követően az útikönyvbe is írtak a településvezetők, majd a kis csapat tovább indult Kecskemétre. A kerékpárút végéig elkísérte őt a két település polgármestere, és néhány vállalkozó kedvű kerékpáros is. Ternován Zoltán holnap Kecskemétről Bajára fog tekerni. A célja most is az, hogy 1600 kilométert kerékpározzon sorstársaiért. Május 13-án indult Esztergomból és május 27-én Budapesten fogja befejezni a kerékpáros misszióját. Útközben bárki csatlakozhat hozzá.

A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint. A sclerosis multiplex (SM) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A sclerosis multiplexben a szervezet tévedésből ellenanyagokat és fehérvérsejteket küld az agy és a gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely (az idegrostokat szigetelő, zsírsavakban gazdag fehérjetartalmú anyag) ellen.