1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Veszélyes medvetalpat irtottak

Kiskőrös és Kecel között, nehezen megközelíthető helyen, egy csatorna partján bukkantak a Szosznovszkij-medvetalpra, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai.

 

A növény igen veszélyes, mert bőrrel érintkezve már kifejti mérgező hatását. A nemzeti park szakemberei egyelőre eltávolították, a területet fokozottan figyelik, hogy a jövőben azonnal be tudjanak avatkozni, ha szükséges.

A Szosznovszkij-medvetalp (Heracleum sosnowskyi) a zellerfélék családjába tartozó, ernyős virágzatú, évelő, több méteresre növő özönnövény. Hatalmas mennyiségben tartalmaz furokumarint, amely a bőrre kerülve erősen fényérzékennyé teszi azt. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta. Orvosi kezelés nélkül maradandó károsodást okozhat.

A Szosznovszkij-medvetalp a Kaukázus vidékén és Közép-Ázsiában őshonos, hazánkba Kárpátaljáról kerülhettek be magjai a Tisza-menti területekre az 1980-as években. Magyarországon szórványos előfordulása ismert csak, 2014-ben Gergelyiugornyán találtak több példányt. Ahol felbukkan, azonnal meg kell kezdeni a kiirtását, mivel igen szívós. Mélyre nyúló karógyökereiről képes újrahajtani, magjai évekig csíraképesek maradnak a talajban.

Kiskőrös és Kecel térségében pár napja fedeztük fel a Szosznovszkij-medvetalp több, már termetesre megnőtt példányát, két eldugott, nehezen megközelíthető helyen, csatornaparton. A megfelelő óvintézkedések megtétele mellett, teljes testet védő vegyvédelmi ruhában kezdtük meg a növény eltávolítását, erdészeti szárzúzó gép segítségével együtt – nyilatkozta Vajda Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője. A területet mostantól kiemelten figyeljük, mivel biztosan szükség lesz még további beavatkozásokra, ennyire sajnos nem egyszerű megszabadulni tőle. Amennyiben újra kihajtanak, további szárzúzásra és vegyszeres kezelésre is szükség lesz – magyarázta a szakember. Évről-évre hatalmas feladat a nemzeti parkoknak az invazív, agresszíven terjedő, idegenhonos növények visszaszorítása. A Szosznovszkij-medvetalp és rokona, a kaukázusi medvetalp ráadásul nem csak természetvédelmi problémát jelentenek, hanem az emberre is veszélyesek. Ha valaki Szosznovszkij- vagy kaukázusi medvetalpat vél felfedezni valahol, belterület esetén értesítse az önkormányzatot, külterület esetén pedig az illetékes kormányhivatalt – hívja fel a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.