1. 2024.04.16. kedd, Csongor
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Kemencében sült kalácsot is ehettek a Múzeumok Éjszakáján

Lakitelek sem akart kimaradni a Múzeumok Éjszakája programból. Az önkormányzat a Pulai gyűjteménybe várta azokat, akik néhány órát kellemesen akartak eltölteni.

 

Ma szombat délelőtt, már nagy sürgés-forgás volt az udvaron, mert begyújtottak a kemencébe. Addig, míg a Nők Klubjának tagjai a kalácsok, bejglik készítésével foglalatoskodtak, Szűcs Pál a kemence felfűtését vállalta. Délután három órára, mire megérkeztek az első látogatók, már ki is sült az első tepsi kalács. Természetesen nem maradt el az ilyenkor szokásos kézműves foglalkozás. Lehetett készíteni ajándéktárgyakat filcből, gyurmából, szalagból a Kézimunka Szakkör segítségével. Sánta Márton mézeskalács bemutatót tartott. Sánta Erika az ékszerkészítést mutatta be, Bendéné Katalin pedig a csuhé díszeket. Szélforgót és pörgőt a könyvtár dolgozói készítette, és a népi játékokkal is lehetett foglalatoskodni.

A programot Zobokiné Kiss Anita polgármester nyitotta meg, ami után az óvodások táncát láthatták a jelenlévők, akiket Romhányi Olga táncpedagógus tanított be. Őket követték a mazsorettek, akiknek éppen ezen a délutánon volt az évzáró programjuk. Közben a nyugdíjas klub tagjai kínálgatták a kemencében sült, finomabbnál finomabb süteményeket. Kis koncert adott a Lakiteleki Fuvola Trió. Gitárjátékával pedig Székely István szórakoztatta a jelenlévőket. Közben meggyújtották a tüzet, és aki akart az süthetett szalonnát. Természetesen a Pulai gyűjtemény is várta az érdeklődőket, akiket Pula Sándor tájékoztatott a kiállított tárgyakról.