1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Dunapatajon ünnepeltek a megye polgárőrei

A Szelidi-tónál rendezték meg a XVII. Megyei Polgárőr és Családi napot. Az eseményre ezerkétszázan regisztráltak, ami részvételi csúcsnak számít.

 

Bács-Kiskun megyében 117 polgárőr egyesület működik, melynek közel négyezer tagja van. A polgárőr napra ezerkétszázan regisztrálták magukat, ami az eddig lebonyolított tizenhét megyei polgárőr nap közül a legnépesebbnek bizonyult. Kiváló Polgárőr Szolgálatért díjazásban összesen 31-en részesültek. Közöttük van Müller Ferenc lakiteleki elnökhelyettes, Varga János nyárlőrinci, Antal István tiszakécskei polgárőr. Nekik és a jubilálóknak dr. Fekecs Dénes az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, megyei elnök adta át az elismeréseket. Az ünnepségen jelen volt dr. Túrós András országos elnök, Kovács Ernő megyei kormánymegbízott, Font Sándor országgyűlési képviselő, Csóti András nyugállományú büntetés-végrehajtási altábornagy, Vass Huba Zoltán kerületi esperes, dr. Füzesi Viktor az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Arató László rendőr ezredes, megyei főkapitány helyettes, Gyapjas János tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes. Aleksandar Rajnovic a Nemzetközi Rendőr Szövetség szerbiai titkára, Dusnoki Csaba dunapataji polgármester, valamint több város polgármestere és városi rendőrkapitánya.

Fekecs Dénes köszöntőjében elmondta, hogy 2016 a fejlődés éve volt, mert nyolc új egyesület alakult a megyében, és több mint háromszáz polgárőr kapta meg az igazolványát. Az ifjú polgárőrök létszáma közelíti a száz főt. Voltak kihívások az elmúlt évben. Ezek közül megemlítette a határvédelmi, migrációs feladatokat. Megalakult az Országos Polgárvédelmi Szövetség Határvédelmi Tagozata, elnöke a balotaszállási polgárőr egyesület elnöke, Csorba Sándor lett. A Bács-Kiskun megyei szövetség az ország legjobb szövetségei közé tartozik. Ezt már Túrós András mondta. A polgárőröket hétköznapi hősöknek említette, akik nem a dicséretért, az elismerésért és nem a fizetésért dolgoznak. Önzetlenül vigyáznak mások biztonságára. A bűnmegelőzés érdekében az elmúlt években nagy összefogást sikerült elérni. Az önkormányzatok felismerték, hogy csak együttműködéssel, összefogással lehet európai hírű közbiztonságot teremteni, amellyel most büszkélkedhet Magyarország, és amit hosszú távon fenn lehet tartani. A polgárőrségben olyan erő, olyan kohézió van, amely más szervezetekben nincs meg. Éppen ezért nagy felelősség van abban, hogy a jövőben is érvényesüljön az összefogás, a rendészeti szervek, az önkormányzatok és a polgárőrség között. Vass Huba Zoltán esperes megáldotta a megjelenteket.

A megnyitó után további kitüntetések átadására került sor, melyet dr. Túrós Andrástól vehettek át a díjazottak. A polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatát kapta többek között Tóth Tibor tiszakécskei rendőrőrs parancsnoka, Baranyi János tiszaalpári polgárőr. Kovács Ernő megyei kormánymegbízott díszszalagot kötött a Bács-Kiskun Megyei Polgárőrség csapatzászlajára. Tóth János Tiszakécske polgármestere az önkormányzat elismerését adta át Beke Ferenc, Molnár Elek és Topolai János polgárőröknek. Molnár Elek helyett László Imre vette át az elismerést.

Ezt követően az Állampusztai Büntetés-végrehatási Intézet akció csoportja tartott bemutatót, majd kulturális műsor következett a színpadon, melyen helyi és környékbeli csoportok léptek fel. A polgárőr napon főzőversenyt is hirdettek, melyen huszonkét egyesület vett részt. Első helyen végzett a tiszakécskei egyesület, akik marhalábszár pörköltet főztek. Második lett a kalocsai, harmadik pedig a kiskunfélegyházi polgárőr egyesület. A polgárőr nap a Terbe Marcell bor emlékversenyen eredmény hirdetésével és díjainak átadásával zárult.