1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Egy autóval gazdagodott a tűzoltó egyesület

Egy Man típusú autóval gyarapodott a Nyárlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A gépjárművet a napokban hozták el Ausztriából. Mindjárt tettek is egy kört a faluban, megszólaltatva a szirénát jelezvén, hogy megérkeztek.

 
 

Mindössze három hónap telt el az önkéntes tűzoltó egyesület megalakulása óta, már is azzal büszkélkedhetnek, hogy van egy tűzoltóautójuk. Igaz nem fiatal, már harminc éves, de mindössze húszezer kilométert futott.

 
 

Gazdák, magán személyek, és az önkormányzat is hozzájárult ahhoz, hogy sikerült az autót megvásárolni, illetve kértünk kölcsönbe is pénzt, amit az év végéig vissza kell majd fizetnünk – mondta Kiss Ferenc az önkéntes tűzoltó egyesület elnöke. Vannak még függőben lévő tárgyalásainak, de további támogatásokra is szükségünk lenne ahhoz, hogy vissza tudjuk fizetni a kölcsönt. Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy ezt tűzoltóautót megszerezzük. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ez a jó szervezésnek és a szerencsének is a következménye. Gyakorlatilag mindenki akarta, mert autó nélkül nem tűzoltó a tűzoltó. Magyarországon nem lehet tűzoltó autót kapni, vagy ha igen, az már nagyon lestrapált állapotú. Mi olyan autót szerettünk volna, ami hosszú távra biztosítja a technikai eszközt. Én és még néhányan nézegettük az interneten a tűzoltó autókat. Ezt megláttuk és megtetszett. Persze sok autót megnéztünk, de ez jobb áron volt, mint a hasonló korú többi, és harmincöt-negyven százalékkal olcsóbb is. 7200 euróért vettük magát az autót, de egyéb felszereléseket is vásároltunk hozzá 700 euróért, így összesen 7900 euróba került, ami átszámítva olyan 2,4 millió forint. Oberneukrichenből hoztuk, ami 570 kilométerre van Nyárlőrinctől. Egyszer már voltunk kint megnézni a gépjármű állapotát tűzoltó és autószerelő szakemberekkel. Ezzel az volt a célunk, hogy bizonyosságot szerezzünk arról, hogy nem kell majd sok pénzt rákölteni, ha megvásároljuk. A Man típusú autó 192 lóerős, 5686 köbcentis 20200 kilométer van benne. Motorikusan nagyon jó. Ausztriában a tűzoltóautók nagyon keveset mennek. Maximum ötvenezer kilométer után, vagy ha elér egy bizonyos kort, akkor le kell cserélni. A szakértők véleménye szerint, ez az autó a korához képest nagyon jó állapotban van. Egy ilyen autó ára egyébként 12500-13000 euró. Most hogy hazahoztuk, a műszakiztatás, engedélyeztetés következik. Úgy gondolom, hogy három hét múlva harcképes állapotba tudjuk hozni.