1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Szőlő bejárást tartottak a hegyközség tagjai

Területbejárást tartottak a Lakitelek-Szentkirály Hegyközség tagjai. Azt nézték meg, hogy milyen állapotban vannak az ültetvények, mikor lehet szedni a szőlőt. Sajnálatos módon néhány fajta fagykárt szenvedett. Z. Kovács Józsefnek Nyárlőrincen van hat hektár szőlő ültetvénye. Elmondása szerint, a kadarkánál kilencven, a kékfrankosnál hetven, a cserszegi fűszeresnél pedig hatvan százalékos fagykárt jelentettek. Szerencsére van biztosításuk, így abban reménykednek, hogy nullára ki tudnak jönni ebben az évben. A csemegeszőlők közül Chasselas az, ami nagyobb mennyiségben található nála. Abban bízik, hogy az majd nyereséges lesz. A szemek már nagyol, de még éretlenek.

 

Papp Kálmán hegyközségi elnök arról panaszkodott, hogy tiszaalpári szőlőjében feketerothadást tapasztaltak. Később már Szentkirályon is találtak feketerothadást. Három nap alatt harminc-hetven százalékos kárt okoztak, szinte védhetetlen módon. Főleg azokon a helyeken volt erős a fertőzés, ahol erdő van és az esőzések után pára keletkezett. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy nem tudták, hogy mivel védekezzenek ellene. Mint mondta, rossz volt ránézni az ültetvényre. Költötték rá a pénzt, de hiába. A növényvédő állomásra is küldtek be mintákat, ahol szintén azt bizonyították, hogy feketerothadás keletkezett. Hozzátették még azt is, hogy nagyon vigyázni kell rá, mert áttelelő. Az észrevétel előtt mát három héttel korábban megfertőződött a szőlő. Felhívták arra is a figyelmet, hogy virágzás után a kötődésnél kell megkezdeni a permetezést.

A megbeszéléseknél szóba került, hogy korábban augusztus 15-ig szerződést kellett kötni, mert aki nem kötött, annak a hegybíró nem adhatott ki származási igazolványt. Ezt a szerződést most meghosszabbították a termés betakarítás napja előtti napra. A felvásárló cégeknek is fele felvásárolt termésre szerződést kell kötni. Aki nem kötött szerződést, annak pedig augusztus 15-ig a Hegyközségi Nemzeti Tanácsnak fel kellet küldeni egy alsó árat. Erről Gyurján János hegybíró tájékoztatta a jelenlévőket. Arra kérte a gazdákat, hogy mindenki korrektül próbálja meg eladni a szőlőjét. Keressék meg a tavalyi partnert, mert vannak olyan felvásárlók, aki az elmúlt évben és az előtt nem vásároltak, de most akarnak. Olyan alkut kell kötni, hogy nem csak egy fajta szőlőt vegyen át a felvásárló, hanem mindet, ami van a gazdának, mert előfordulhat olyan, hogy egy fajtát megvásárol, a többit pedig nem akarja, és azt egy másik felvásárló sem fogja.

A közel húsz termelő megnézte a szentkirályi, lakiteleki, tiszaalpári és a nyárlőrinci ültetvényeket. A gazdák elmondták tapasztalataikat, hogy mások is tanuljanak belőle. Legtöbbet a növényvédelemről beszéltek. Természetesen szóba került a szüret időpontja is. A térségben viszonylag kevés Irsai Olivér van, de azt már leszüretelték. A következő fajta a cserszegi fűszeres, ami a különböző településeken más és más érésben van. Van olyan terület, ahol már hamarosan lehet szedni, míg máshol várni kell még vele. A felvásárlási árakról is beszélgettek, de nem tűnik kecsegtetőnek most sem, mint ahogyan az elmúlt években sem volt az.