1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Szentkirály lovasa nyerte a Hírös Vágtát

Lakitelek lovasa a legsportszerűbb versenyző, ő nyerte a Szentkirályi Fair Play Díjat.

 
 

Átadták az idén tízéves Nemzeti Vágta kecskeméti előfutamának, a Hírös Vágtának etikus versenyzést elismerő díját, a Szentkirályi Fair Play Díjat. A vágtát Szentkirály lovasa nyerte, a fair play díjat pedig Lakitelek lovasa kapta.

 

A hagyományteremtő szándékkal alapított Szentkirályi Fair Play Díjat elsőként 2015-ben, a Nemzeti Vágtán ítélték oda, 2016-ban pedig a kecskeméti Hírös Vágtára is kiterjesztették a díjazást. A díj célja, hogy elismerje a rangos hazai lovasversenyek szellemiségét és szabályait leginkább tiszteletben tartó, az etikus versenyzéssel a résztvevők és a nagyközönség számára egyaránt példát mutató versenyzőket. A díjat a Nemzeti Vágta döntőjében is kiosztják majd. A Hírös Hét Fesztivál keretében megrendezett kecskeméti forduló fair play díját idén Drahos József érdemelte ki sportszerű lovaglásával, aki Lakitelek színeiben indult.

Az idén tizedik évfordulóját ünneplő Nemzeti Vágta kecskeméti regionális előfutamának nyertese Szentkirály képviseletében Csiki Árpád. Ezzel a település bejutott a szeptember 15-17. között megrendezésre kerülő budapesti versenyre, ahol 72 magyarországi és határon túli település lovasa mérkőzik meg a döntőbe jutásért.

A Hírös Vágtát idén egy kifejezetten a lovak és lovasok részére épített környezetben tartották; 1887-ben, Lechner Ödön tervei alapján épült a Rudolf Huszárlaktanya. A Hírös Vágta szervezőinek hosszútávú célja, hogy az egykori laktanyában a lovasport megtalálja méltó helyét.

Évekkel ezelőtt, még élsportoló cselgáncsozóként is mindig a fair play jegyében versenyeztem. Ma már Magyarország egyik piacvezető ásványvíz-vállalatának vezetőjeként az üzleti életben épp úgy az etikus viselkedést tarom mérvadónak, mint a sport területén. A hazai lovassport egyik legnépszerűbb versenyének támogatásával, valamint a fair play szellemében versenyző sportolóknak nyújtott díjjal is ezt a hozzáállást kívánjuk erősíteni - mondta el Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tulajdonosa.