1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Legyen a szentkirályi nagy nyárfa az "Év fája" 2017-ben!

2016. január 23-án Verebélyi Gábor lefotózta nekünk a mindenki által ismert szentkirályi nagy nyárfát. 2017-ben ez a fa is bekerült az Év Fája versenybe és ami még nagyobb öröm, hogy illusztrációnak ezt a fotót választották a szervezők!
Szavazzunk együtt az év fájára: http://evfaja.okotars.hu/dontosfak és idézzük fel a fa történetét a Szentkirályi Hírmondó segítségével!

A szentkirályi hazaváró nyár

"A megsemmisítés árnyéka vetődött a szentkirályi puszta legnagyobb fájára, a Jász úti iskola melletti nagy nyárfára. A Kecskemét melletti Szentkirály Önkormányzatát az elmúlt év őszén értesítette az Állami Közútkezelő Kht., hogy a nyárfa jelenlegi állapotában veszélyes a lombkoronája alatt közlekedőkre.
Pusztánk, községünk, büszkesége a nem mindennapi famatuzsálem. Az igaz, hogy a fa Szentkirály közigazgatási területén áll, de a műút a hozzátartozó útpadkával, árokkal együtt a Közútkezelő tulajdona, akinek kötelessége, hogy a közlekedőkre veszélyes akadályt elhárítsa, megszüntesse. Mi szentkirályiak csak szép szóval, kéréssel tudunk fordulni a tulajdonoshoz a fa megmaradása érdekében.
Fehér nyárfánk (populus alba) életkora 100 év körüli. Ennek a fajnak életkorára nincsenek irodalmi adatok, magassága azonban elérheti a 36 métert is. Községünk legidősebb lakói is csak „nagy nyárfának” ismerték. A Szentkirály Évszázadai kiadványban 1914. szerepel ültetési időpontnak. Az akkori Kuti kocsma melletti frissen készült Kecskemét-Tiszaugi révet összekötő köves út néhány száz méteres szakasza lett ezzel a fafajjal beültetve.
Egy 1934-es jeges vihart azonban csak ez a faegyed élte túl.
Az úton közlekedők közül bizonyára sokan rácsodálkoznak a természet ezen ritka csodájára. Mi naponta köszönünk el Tőle munkába menvén, és derül fel az arcunk hazafelé jövet: itthon vagyunk!
Nem nagy képzelőerő kell, hogy a fa alatt már legalább tízmillióan elhaladtak. Országunkban talán nem büszkélkedhet egyetlen fa sem ezzel a számadattal. Évtizedekig szerepelt hivatalosan, de sokszor ma is ezt tekintik tájékozódási alappontként. A fa bekerült községünk értéktárába is.
Mindezek mellett tudomásul kell vennünk, hogy nyárfánk élete véges. Hasonló kort ez a faj nagyon ritkán ér meg. Önkormányzatunk rendelte meg a fa műszeres állapotfelmérését. Ennek eredményeként nézzük az ún. Radó szerinti felmérési adatokat és annak EU-s szabvány szerinti kiértékelését, illetve javaslatait.
A műszeres és vizuális felmérést Ócsvári Gábor végezte 2016. április 18-án. A fa magassága: 29 méter, törzsének átmérője 154 cm. A törzsön kéregsérülés, korhadás, odvasodás látható. A felszíni gyökérzet is sérült. A koronában száraz ágak és sérült vázág, valamint ágtörések találhatók. A fa életképességi és ápoltsági osztályzata a Radó-féle módszerrel egyaránt 3-ast kapott. A mérési eredmények alapján indokolt a kétévenkénti rendszeres vizsgálat, a korona gallyazása, a vázágsérülések kezelése. A fa biztonsági faktor száma 197 % (150 % alatt a fákat kivágásra javasolják). A fa jelen állapotában, a javasolt kezelések elvégzése nélkül veszélyes.
A teljes szakvéleményt eljuttattuk a fának is helyet adó terület gazdájának, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei igazgatójának azzal a testületi kéréssel, hogy a fa kivágására lehetőség szerint egyelőre ne kerüljön sor. Dr. Sztana Zoltán igazgató úr minap érkezett levelében arról tájékoztat, hogy a szakvéleményt figyelembe véve a szükséges ápolási, állagmegóvó munkálatokat szerződtetett szakvállalkozóval elvégeztetik.
Sokunk reménye vált ezzel valóra, hogy a szakszerű kezelések eredményeként a Nagy Nyárfa még sokáig várhatja falunk lakóit Haza.
Igazgató Úr! Köszönjük.
"

Szentkirályi Napló - 2016