1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Minden pálinka jó, de minden pálinkán lehet javítani

Első alkalommal tartottak pálinka ünnepet Tiszakécskén. Akik részt vettek a programon, azok új és érdekes tapasztalatokkal lettek gazdagabbak, nem mellékesen pálinkát is kóstolhattak.

 

Pénteken délután a pálinkafőzés technológiájáról hallhattak előadást az érdeklődők az Arany János Művelődési Központban. Pach Gábor magánfőző, szakoktató, bíráló, lepárló berendezés forgalmazó, a 2016-os Destillata verseny nemzet győztese a gyümölcs megválasztásról, a feldolgozási és erjesztési praktikákról, lepárlásról, lepárlási hibákról beszélt.

A pálinka versenyre a megyéből huszonkét minta érkezett, melyet szakértő és társadalmi zsűri is minősített. A társadalmi zsűribe bárki bekapcsolódhatott, aki megkóstolta a nemes italokat. Külön díjazták a szakmai és külön a társadalmi zsűri munkáját. Minden benevezett pálinka tulajdonos oklevél és Böröczki Edit helyi keramikus által készített, pálinkáspohár díjazásban részesült. Érdekes módon a pálinka tulajdonosok azt kérték, hogy nevük ne jelenjen meg sehol írott és elektronikus sajtóban. A kérésnek eleget teszünk. Az eredményhirdetésnél, melyet Pásztor Sándor a zsűri elnöke tartott, elhangzott többek között néhány gondolat arról is, hogyan történik a pálinka bírálata. Elmondta, hogy minden pálinka jó, de minden pálinkán lehet javítani. Az eredményhirdetés után, aki akarta, az megkóstolhatta a versenybe benevezett nemes italokat.

A pálinka ünnep fővédnöke: Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja volt, aki maga is jelentkezett saját pálinkával, még pedig egy tölgyfa hordóban érlelt alma, szilva nedűvel. A rendezvény támogatói: Tiszakécske Város Önkormányzata, Téglás András és a T.G. Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, ahonnan egy elektromos főző berendezést is hoztak, amivel bemutatták a pálinkafőzés technológiáját. Természetesen az akkor és ott készült friss pálinkát is meg lehetett kóstolni.