1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Jógát oktatnak az általános iskolában

Egy idő óta joga oktatás is folyik a nyárlőrinci általános iskolában. Az órákat Horváthné Ackerl Ildikó tanárnő tartja.

 

Az elmúlt időszak azt bizonyította, hogy érdemes volt belevágni az oktatásba. A gyerekek komolyan veszik. A jógaóráimon megpróbálom a gyerekek érzelmi intelligenciáját is fejleszteni – meséli Horvátné Ackerl Ildikó. A jóga nagyon hatékony a feszültségek, a stressz, az elfojtott érzelmek oldásában. A helyes testtartásra tanít, összerendezi a jobb-bal agyféltekét, segít az összpontosításban, fejleszti a memóriát, segít az egyensúlyérzék kialakításában, fejleszti a figyelmet, fokozza az önbizalmat, fejleszti a kreativitást, megtanít ellazulni, relaxálni, megismertet a tudatos légzéstechnikával, javítja a ritmusérzéket, fejleszti a beszédkészséget, kitartásra nevel, fejleszti az érzelmi intelligenciát, egészséges életmódra nevel, segít a stressz és a szorongás kezelésében is.

Három csoportom van, ami azt jelenti, hogy közel 45 gyerekkel foglalkozom. Elmondhatom róluk, hogy igazán bátor jógik, mivel teljesen ismeretlenül bele mertek vágni a jógába. Nagyon büszke vagyok rájuk. Több karma jógim is van, ami azt jelenti, hogy tesznek valamit a többiekért, a közösségért. Minden óra előtt és után a padokat el kell pakolnunk, fel kell söprögetnünk. Az is nagy segítség, ha a szülőktől pozitív visszajelzés érkezik. Egyik anyuka mesélte, hogy a gyermeke a fürdőkádban mondogatja a versikénket: Nem ártok sem gondolatban, sem szóban, sem tettben, sem magamnak, sem másoknak.

Mennyi jót indíthat el egy ilyen kicsi elvetett magocska, ha kihajt!

Hogy mit csinálunk egy jógaórán? Samu (a csontváz) segítségével ismerkedünk a testünkkel, megtanulunk egy-két dolgot a jógával kapcsolatban, beszélgetünk az egészséges táplálkozásról, jóga pózokat csinálunk, közben nagymozgásos feladatokat végzünk, páros és csoportos gyakorlatokat hajtunk végre, amelyek fejlesztik az érzelmi intelligenciát. Természetesen sokat játszunk. A játék megtanít a türelemre, a megértésre, a másikra való odafigyelésre, a szeretetadásra, kapásra. A játék segít a feszültségek levezetésében. Légző gyakorlatokon keresztül megtanulunk, helyesen lélegezni. Természetesen relaxálunk is. A relaxáció segítségével a gyerekek nyugodtabbak, harmonikusabbak és kipihentebbek lesznek. Mindig van házi feladat, amit a gyerekek tanítanak meg a szüleiknek. Ha a szülők nyitottak erre a feladatra, kapcsolódási pont lehet a gyerekeikhez. Az együtt eltöltött idő, amelyben sokat nevetnek, örök emlék maradhat a gyermeküknek.

Egyre több iskola nyit a jóga felé, és beengedi az iskola falai közé. Szeretném megköszönni vezetőimnek, hogy az élen járva egy kicsi iskola is bátran felvállalta a jóga tanítását, és megteremtették a körülményeket ahhoz, hogy bebizonyíthassam, hogy az 5000 éve fennmaradó jógának micsoda jótékony hatásai vannak. Csak legyen türelmük a gyerekeknek és a szüleiknek kivárni, hogy a befektetett munka gyümölcse beérjen!