1. 2024.03.19. kedd, József
  2. |
  3. 7 °C
  4. |

A természettudományok köré szerveződött a vetélkedő

A tiszakécskei helyi Móricz Zsigmond Gimnázium hagyománya, hogy minden év novemberben megtartják a Móricz Zsigmond Napokat (MÓZSINA). Ezúttal is két napon keresztül vetélkedtek a diákok, illetve megmutatták zenei tudásukat.

 

Az elmúlt héten, csütörtökön délelőtt logikai vetélkedővel telt, este pedig az intézmény zenét tanuló diákjai mutatták be tudásukat a művelődési központban. Pénteken délelőtt az iskola előtt megkoszorúzták a névadó Móricz Zsigmond, valamint az iskola régi, tanárának, Vincze János Nándornak 2013-ban állított emléktábláját, majd kezdetét vette, az egész délelőtt tartó vetélkedő.

Az osztályok előzetes feladatként megkapták, hogy készítsenek természettudományos témakörben projektet. Az osztályoknak a DNS-t, a klónozást, a holdra szállást, az űrkutatást, a vulkánokat, a megújuló energiát, az atomerőműveket, a Naprendszert és a csillagászatot egy kiállítás keretében kellett bemutatniuk. Háttérfeladatként természettudományokhoz kapcsolódó rímekkel írandó vers, vicces időjárás-jelentés megjelenítése, valamint természettudományos tantárgynak, tanárnak beöltöztetős feladat szerepelt. A vetélkedőben volt memóriajáték, vizes kérdés, vakon tapogatás, puzzle, képfelismerés, becsapós, logikai feladvány, Most mutasd meg!, valamint ügyességi, sportos feladat. A program végén, idén először, nem a kilenc osztály tánca következett, hanem az egész iskola, tanulók és tanárok együtt tanultak meg egy közös táncot, melyet a 9. A osztály tanulói tanítottak be.

A pontszámok összesítése alapján, az első helyen a 12/A osztály végzett. Ők az önkormányzat jóvoltából ötvenezer forintot is kaptak, és mivel három egymást követő évben is megnyerték a Mózsinát, így a nevük felkerül a vándorkupára. Második lett a 11/A osztály, ők negyvenezer forintot vehettek át, míg a harmadik helyezett 10/B osztály harmincezer forinttal lett gazdagabb. Valamennyi osztály egy tortát is kapott a Studium Locale Alapítványtól. Különdíjat kapott a 10/B osztály a DNS-modellezéséért, a díjat az iskola címzetes igazgatója, Nyitrainé Mudris Gabriella ajánlotta fel és adta át. Még egy különdíjat kiosztottak, amit a beöltözős feladatért a 11/B osztály vehetett át a gimnázium régi tanárától, Tamás Andrásnétól. A Fókusz Takarékszövetkezet is jutalmazta az első három helyezettet, az osztályok ajándékcsomagot kaptak a pénzintézettől.