1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Sütemények fotói színesítik a jövő évi naptárt

Első alkalommal szervezett süteménysütő versenyt a tiszakécskei könyvtár. A versenyre huszonnégy, süteményt neveztek. A zsűri elnöke Túri Tibor a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szakoktatója volt, tagjai pedig Kristóf Márta mézesbábos és Böröczki Edit keramikus.

 

Nagyon sokféle, a házi ízeknek megfelelő, jó minőségű és ízletes süteményt kóstoltunk – értékelt Túri Tibor. Nehéz volt a sok finomság közül kiválasztani a három helyezettet és a tizenkettő, jövő évi naptárba bekerülő hónap süteményeit. Bíztatnám a következő évek versenyzőit, hogy bátran nevezzenek sós süteményekkel is. A sajtos muffinban kellemes ízhatást nyújtott a megolvadt sajt, emellett díszes kivitelezésű is volt. A sajtos perec tésztája mennyeien omlós volt, az ízek harmonizáltak egymással. Az édes sütemények között volt olyan, amit kicsit jobban lehetett volna ízesíteni. A másik véglet, melynek az íze nagyon jó volt, de a felületi csokidara díszítés elvitte nagyon édesbe és ez gyengítette. Remek döntés volt sertészsírt használni a házi almás pitéhez, de a reszelt diós is páratlan ízharmóniát nyújtott. Merni kell kicsit változtatni az ízeken. A Pavlova tortánál, a nagyon édes ízt egy kis savanykással lehetett volna ellensúlyozni, amivel még csodásabb ízvilágot lehet volna kialakítani. Olyan süteményt is hoztak, aminek a nagyságával nem értettem egyet, az íze csodás volt, de nyugodtan lehet kisebb méretűt is készíteni. Összegezve egy nagyszerű versenyen lehettem, gratulálok a bátor versenyzőknek, hogy nem féltek megmutatni a tudásukat, megmérettették magukat, vállalták a kritikákat, amik természetesen építő jellegűek voltak.

Első lett Muraközy Éva habos túrósa, második Vanyúr Adrienn Pavlova tortája, harmadik pedig Sebestyén Melinda almás pitéje. További sütemények, amelyek bekerülnek a naptárba: Radics Józsefné - szezámmagos perec, Oroszi Edit - sajtos muffin, Mónusné Bárány Szilvia – zebratorta, Mokos Tímea – reszelt linzer, Kovács Boglárka – muffin, Matuz Kata - Anikó szelet, Szijjné Herczeg Györgyi – muffin, Kovács Brigitta – hólabda, Balázs Renáta – volt nincs keksz.