1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Ötven éve adnak vért a településen

Ünnepség keretében emlékeztek meg a véradókról Nyárlőrincen a művelődési házban. Valamennyi véradót egy szál piros szegfűvel is megajándékoztak.

 

Ez az ünnepség tulajdonképpen tisztelgés azok előtt, akik már hosszú évek óta, vagy akár első alkalommal személyes tettel bizonyítják emberségüket, önzetlenségüket. A véradók adománya, ami nekik nem kerül semmibe, pótolhatatlan a betegek gyógyításában, vagy akár az emberek megmentésében. A véradás önkéntes, önzetlen segítségnyújtás, amit nem lehet elégszer megköszönni, és meghálálni. A véradók ugyanis nem csak vért, de hitet is adnak, hogy ebben a mai kicsit sarkaiból kifordult világban is meg tudjon maradni az önzetlenség, a segíteni tudás, az emberszeretet. Ezekkel a mondatokkal nyitotta meg Rimócziné Forgó Ildikó a véradóestet.

A köszönet és köszöntés ezzel még nem ért véget. Nyúl Jánosné Marika néni, aki hosszú időn keresztül védőnőként dolgozott a faluban, is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. – Értékes és szép ez a nap, a véradók napja, hosszú idők óta. Minden évben egy ünnep, és mindig az életmentést szolgálja. Köszönet azoknak, akik lehetővé tették azt, hogy ez nap teljes és sikeres legyen. Miért fontos a véradás, miért szükséges az, hogy minél több ember nyújtsa a karját? – tette fel a kérdést, és meg is válaszolta. Azért, hogy a palackokban gyűljön az életet mentő vér, mert a vér, ha kell semmivel nem pótolható. A szükséglet egyre nagyobb. A véradás ezért fontos, ez növeli és határozza meg a jelentőségét. Községünkben 1967 óta szervezetten működik a véradás. Azt kívánta, hogy továbbra is erősödjön és szíveket nyisson meg a véradás. Rendhagyónak nevezte a mostani estét, mert minden véradót egy szál piros szegfűvel köszöntöttek, olyan szeretettel, mint ami a véradók szívében van, amikor a karjukat nyújtják véradásra.

Az ünnepi műsort az általános iskola harmadik osztályos tanulói nyitották meg táncos produkciójukkal. Az általános iskolások Fülemüle kórusa vidám hangulatú gyermekdalokból összeállított csokrot adtak elő. Az óvónőkből, tanítónőkből álló kórus közismert slágereket énekelt. A program befejezéseként valamennyi jelen lévő véradót virággal köszöntöttek. Pénzváltó István polgármester Nyúl Jánosnénak köszönte meg eddigi munkáját, tevékenységét, egy csokor virággal. Ezt követően vacsorának gulyáslevest és palacsintát szolgáltak fel a véradóknak.