1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Hetven éves történetüket mutatják be

Ne félj te kicsiny nyáj. Ezzel a címmel jelent meg az elmúlt év végén az a könyv, amelyet most mutattak be a lakiteleki református templomban. A mű a 70 éves Lakitelek–Nyárlőrinc Református Társegyházközség és a tiszaalpári szórvány történetét eleveníti fel, valamint bemutatja az igehirdetőket.

 

Évfordulók sora hívta életre ezt a könyvet – mondja Kókai Géza tiszteletes, a könyv összeállítója. Az egyik az 1517. október 31-én elindult reformáció 500. évfordulójára való megemlékezés. A másik a Lakitelek-Nyárlőrinc Református Társegyházközség önállóságának 70. évfordulója, ugyanis 1947. május 28-án a Dunamelléki Református Egyházkerület engedélyezte Lakiteleknek az akkor még Koháryszentlőrinccel (mai Nyárlőrinccel) való önállósodását. Ebbe kapcsolódott be a ’80-as években szórványként Tiszaalpár, ahol 1937-ben épült fel a templom, így az 80 éves. Ezen évfordulók méltó megünneplésének érezte a gyülekezet presbitériuma egy könyv megszületését. A közösség élén álló lelkészek szolgálati ideje határozza meg a különböző korszakokat, melyekről rövid összefoglaló olvasható, benne a lelkészek életútjával. A történeti részt követően a korszakból fellelhető, elhangzott prédikációk is megtalálhatók. Egy-egy igehirdetés korlenyomat, egy gyülekezet múltját, életét, lelki útját, hitbeli állapotát, minden bizonnyal ezek tükrözik leghívebben. A történeti áttekintés és az igehirdetés után igyekeztünk sok fényképet összegyűjteni, hogy színesítsék múltba tekintésünket, és minél több emléket idézzenek fel. Reménykedünk abban, hogy sokan örömmel és haszonnal forgatják a könyvet.

Egy ünnepet sokféleképpen lehet emlékezetessé tenni, aminek célja a visszatekintés a jelen történéseinek megragadása, megörökítése. Ez a könyv nagyon szép kivitelű, és gazdag tartalmú. Azt tudhatjuk meg belőle, hogy, mi történt az elmúlt hetven évben, a gyülekezetben – mondta Hörcsök Imre a Bács Kiskunsági Református Egyházközség főgondnoka a bemutatón. – Nagy megtiszteltetés érte a gyülekezetet, hogy könyv alakjában jelenhetett meg az eddigi hetven év. Ez már Tormási Zoltán főgondnok véleménye volt. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő harminc év bőséges lesz majd, és a 100. évfordulón még tartalmasabb, vastagabb könyvet tudnak majd megjelentetni. –Jó kívánság nélkül is jó ez az este, vélekedett Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője. Az ilyen könyvek táplálják azt a hajszálgyökérzetet, ami kell, hogy erősítsen bennünket. mert ha nem lesz erős a magyar kereszténység, akkor könnyen válunk prédájává a történelmi zord időknek is. Nagy hatással voltak rám azok, akik szolgálták Istent, itt Lakiteleken.

A könyvben megmutatkozik Kókai Géza tiszteletes és Magyar Péterné Sváb Kovács Mónika kántor munkája. Magyar Péter fotói pedig az elmúlt évtizedet teszik emlékezetessé. A bemutatón Tubak Csilla énekelt. Harmatos Áronné pedig felolvasott egy részletet a könyvből. A mű a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány és Lakitelek Önkormányzatának támogatásával jelent meg.


Resource id #244