1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Idős Papp Kálmánról nevezték el a versenyt

Ez volt a huszadik borverseny, amit a Szentkirály-Lakitelek Hegyközség rendezett. A lakiteleki Bacchus Borozó adott neki helyet, ahol az elsőt is megszervezték.

 

A kezdeményezés Papp Kálmántól származott, aki jeles képviselője volt a szőlő ágazatnak. Az első versenyre mindössze nyolc-tíz mintát küldtek a gazdák, amit négy szakember, köztük Papp Kálmán és Szili Gábor a Mathiász János Borrend elnökhelyettese bírált el. Sajnos Papp Kálmán már nem érhette meg a huszadik bírálatot. A mostani versenyen Szili Gábor azt javasolta, hogy Papp Kálmánról nevezzék el a borversenyt. A jelenlévők tapssal fejezték ki egyetértésüket. Az évek múltával nőtt a minták száma és javult a borok minősége. Ez annak is volt köszönhető, hogy a borversenyek alkalmával neves szakemberek mondtak véleményt a nedűkről, amit a gazdák a helyszínen meghallgathattak. Azóta is tartják ezt a hagyományt, és a bírálókkal együtt a termelők is kóstolnak, és véleményt mondhatnak egymás borairól. Ezzel kapcsolatban Kisari István a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesület titkára elmondta, hogy a borról vagy őszintén kell beszélni, vagy sehogy. Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban voltak olyan borok, amelyek országos versenyeken is megállták helyüket. A mostani mintákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a vörös borok elmaradtak a fehérektől, egy részüknél nagyon kiérződött a kén. A bor kóstolása szubjektív dolog, ízlés kérdése, hogy kinek mi a legjobb, tette hozzá. A rozé borokkal kapcsolatban elmondta, hogy hagyományos technológiával jó rozé bort nem lehet készíteni, bár az alapanyagok meg vannak hozzá. Ezzel kapcsolatban Kővágó Róbert a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet borász kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a rozé borok készítése olyan technológiát kíván, amit a kistermelők nem nagyon tudnak képviselni, éppen ezért a mostani minták a fehér és a vörös borokhoz képest alul teljesítettek. Szabó István nyárlőrinci gazda arról beszélt, hogy a kistermelők nem tudnak versenyezni a nagy cégekkel, de az ő boraik is elfogynak.

A mostani versenyre 44 minta érkezett, amiből 13 arany, 21 ezüst, 8 pedig bronzminősítést kapott. Üzemi kategóriában legjobb lett a Damax Kft. bianca bora, termelői kategóriában a tiszakécskei Szőllősi Tamás kövidinka, és a lakiteleki Papp Kálmán rajnai rizlingje bizonyult a legjobbnak. Különdíjban részesült a lakiteleki Sváb Kovács Zoltán Néró bora.