1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Bejutottak az országos döntőbe

A nyárlőrinci általános iskola Alföldi betyárok elnevezésű csapata bejutott a Kárpát-medence kincsei vetélkedő országos döntőjébe, amit május 10-én rendeznek a Lakiteleki Népfőiskolán.

 

Az iskola tanulói sikeresen szerepeltek a Kárpát-medence kincsei vetélkedő első két fordulójában, így az induló 600 csapat között a 2. helyezést megszerezve bejutottak az országos elődöntőbe, amit április 24-25-én, rendeztek a Lakiteleki Népfőiskolán. Itt a legjobb 24 csapat mérhette össze tudását. Előzetesként két feladatot kellett elkészíteni a csapatoknak. Az egyik, egy képzeletbeli, a Kárpát-medence értékeit bemutató folyóirat következő száma, mely bemutatja a települést. Ennek a számnak a címlapját kellett elkészíteni. A másik feladathoz ki kellett választani a magyar hungarikumok közül egyet, és azt kellett kreatív módon bemutatni, maximum öt percben. A bemutatásban benne kellett lenni annak is, hogy miért is fontos a csapat számára ez a hungarikum.

A folyóirat címlapjához só-liszt gyurmából elkészítették a falu nevezetességeit. A hungarikumok közül a magyar huszárságot választották, versben írtak hozzá egy jelenetet. Alaphelyzetnek azt a történetet választották, amikor Petőfi Sándor Kukoricza Jancsija beáll a huszárok közé. A bemutatást versben írták meg, hozzá készítettek mézeskalács huszárokat, valamint tánccal és énekkel színesítettük a jelenetet. Települési TOTÓT is készíteni kellett, és a csapatoknak egy másik csapat TOTÓ-ját kellett megoldani. Az elődöntőbe bejutott 24 csapat közül a nyárlőrinciek a kilencedik helyet szerezték meg és ezzel bekerültek a döntőbe.

A csapat tagjai: Rimóczi Hédi, Golovics Gergő, Palatinus Zalán 7. osztályos tanulók. Felkészítő tanár: Szenekné Édes Kornélia.