1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Megfőtt a chilis bab a koncert alatt

Csütörtök délután kezdődött és vasárnap hajnalig tart az V. Alpárfeszt a régi Tüzép-telep helyén. A három nap alatt harminc zenekar lép színpadra, akik különböző zenei stílust képviselnek.

 

Az első még csak negyven fővel indult egy szórakozó hely udvarán, és teljesen baráti alapon működött – mondja Sánta Zoltán a tiszaalpári fesztivál egyik szervezője. Akkor még csak hat zenekar lépett fel. A következő évben már itt a régi Tüzép területén szerveztük meg. Az első két napos volt, de az óta már három nap alatt lépnek fel a zenekarok. A mostani fesztiválon a kiskunfélegyházi rock táborban lévő fiataloknak is biztosítunk fellépési lehetőséget. Szombaton délután egy órakor ők nyitják a napot. A legtöbb zenekar a keményebb vonal felé orientálódott, de vannak képviselői a reggaének a funkynak és természetesen alternatív zenekarok is fellépnek. Ilyen például a budapesti Fit-Fat zenekar, akik koncert közben főztek a színpadon, még pedig most chilis babot, amit a rajongókkal együtt közösen fogyasztottak el. Ez egyébként minden koncertjükön így van. Természetesen nem mindig chilis babot főznek, hanem mindig mást. – Negyven percet játszik egy-egy zenekar, és húsz perc jut az átszerelésre, veszi át a szót Bodor Ádám a másik szervező. Az átállások szünetében különböző játékokat, versenyeket szervezünk az érdeklődőknek. A zenekarok nagy részével barátságban vagyunk, így ez egy baráti találkozó is egyúttal. Sajnos még nem sok támogatónk van, ezt szeretnénk bővíteni, hogy nagyobb nevű zenekarokat is ide tudjunk hívni. Legtöbb együttes ingyen, vagy minimális összegért vállalta a fellépést. Zoltánnal mind a ketten játszunk zenekarban, ők fellépnek, de mi nem, tette hozzá Bodor Ádám.

A fesztivál egyre ismertebb, az elmúlt évben egy svéd zenekar, most pedig egy szerb csapat is a színpadra lép. A zenerajongók nem csak a környékből jönnek, hanem az ország különböző részéről. A számuk minden évben több. Lehetőség van sátorozásra is, amiért a szervezők nem kérnek külön pénzt. Természetesen büfé is működik a fesztivál helyszínen, ahol nem csak italt, de ételt is lehet fogyasztani. Bodor Ádám megemlítette még, hogy ebben az évben a Széchenyi 2020 pályázatból sikerült nekik is támogatást kapni, amit a színpad bérlésére fordítottak. Sok olyan barátjuk van, akik önként vállalták azt, hogy segítenek a szervezésben, rendezésben, a fesztivál lebonyolításában.